Глава УПЦ МП митрополит Онуфрій, на відміну від предстоятеля Російської православної церкви патріарха Кирила, справді вірить у "руський мір"

Про це в інтерв'ю Еспресо.TV заявив секретар Священного Синоду УПЦ КП Євстратій Зоря.

"Патріарх Кирил є ідеологом "руського міра", але, за великим рахунком, він в нього не вірить, так само як в часи Брєжнєва чи Горбачова комуністи не вірили в комунізм. Так ось, митрополит Онуфрій дійсно вірить в "руський мір". В часи Великої французької революції про таких казали: "він більший рояліст, ніж сам король", - зазначив він.

Зоря додав, що політика Онуфрія має цікаву світоглядну мотивацію.

"Для нього актуальною є ідея про мале стадо, тобто, що ті, які хочуть належати до правильної церкви, вони будуть до неї належати за будь-яких умов. Заберуть лавру? Ну заберуть лавру. Відійде там 100, 1000 чи навіть 10 000 парафій? Скількись парафій лишиться. От ті, які залишаться вірними церкві - ми з ними далі й будемо йти", - наголосив він.

Секретар Священного Синоду УПЦ КП також нагадав, що щодо Онуфрія всі постійно наголошують, що він чернець.

"За чернечою традицією, однією з головних чеснот є послух, тобто виконання вказівок тих, хто тобою керує. Найяскравіший приклад - це його вперта, не зважаючи на іміджеві втрати, позиція, що в Україні громадянська війна. З Москви так диктується і він це говорить", - зауважив Зоря.

Секретар Священного Синоду УПЦ КП також розказав, що УПЦ МП отримує фінансову підтримку, зокрема, від нардепів від "Опозиційного блоку" Вадима Новинського, Юрія Бойка і Сергія Льовочкіна, а також олігарха Дмитра Фірташа.

Еspreso.tv

Теги: