Народження дитини – радість для родини, однак… не фінансова. Бо крім того, що треба оплатити вартість пологів (адже факт залишається фактом), медикаментів та інших дрібниць, потрібно ще й організувати перше в житті немовляти свято. А коштує воно, між іншим, недешево.

Вартість обряду залежить від конфесії

У Закарпатті існує неписане «золоте» правило – не говорити погано про церкви і не засуджувати духівників. Утім окремі з них, беручи плату за вінчання, відспівування та хрещення, м’яко кажучи, забувають про всі морально-етичні норми. Не будемо переходити на персоналії, однак у окремих священиків ціна за молитву є просто захмарною. Скажімо, зі слів самих же прихожан, перша дитяча купель у храмі деяким батькам обійшлася і в 1000 гривень, і в 100 доларів. Але середня вартість усе ж складає 100-300-500 гривень. Називається цей вид платежу добровільним пожертвуванням, тож багато хто справді щедро відраховує гроші за послугу.

Слід зазначити, що ціни на хрещення у різних церквах навіть однієї конфесії різні. До того ж на вартість впливає й те, чи хрестять малюка вдома, чи у церкві або у монастирі.

До речі, крім кроплення новонародженого водою, наразі у релігійних установах видають ще й свідоцтва про хрещення. Звісно, й самим церквам вони не обходяться задарма. Тож цей факт також слід враховувати. До того ж не варто забувати про свічки та інші аксесуари. Тому за таїнство хрещення рахувати якусь фіксовану суму не будемо, однак спробуємо підсумувати інші витрати.

Від памперса до візочка

Перше, про що необхідно подбати батькам – це памперси. Їх потрібно багато… Ціни на підгузники також різниться у залежності від виробника, але в середньому вони вартують від 300 гривень за 60 штук. Крім того, цей розділ витрат є не тимчасовим, а постійним, принаймні, протягом перших місяців життя дитини.

Конверти-ковдри для новонароджених нині стають усе менш популярними. Дітей, як правило, одягають одразу у звичайну одежу. Однак дехто їх усе ж купує, принаймні, для обряду хрещення. Вартість такого «аксесуару» коливається в межах 280-500 гривень.

Костюмчик для малюка можна придбати від 200 гривень. Для хрестин, як правило, це роблять хрещені батьки. Крижму також повинні принести куми. А купити її можна за 60-180 гривень.

До того ж хрещені, як правило, мають подарувати немовляти хрестик. Звісно ж, золотий. А за нього потрібно викласти 1000-4000 гривень. Якщо ж подбати ще й про ланцюжок, треба запастися ще такою ж сумою.

Однак дитина повинна десь і спати. Тому разом з появою нового члена сім’ї не треба забувати й про ліжечко. Вартує ж воно у середньому 1400 гривень.

Щодо візочків, то тут, як кажуть, на колір і смак… але для такої покупки потрібно мати хоча б 200 доларів.

Ну і… звичайно ж офіційна частина хрестин включає фуршет. Аби вшанувати гостей треба подбати про наїдки. Ціна тут залежить від кількості запрошених. Назвати якусь конкретну суму важко, адже і кулінарні смаки і «розмах» свята – річ індивідуальна. Зараз, правда, мало хто відзначає першу важливу подію у житті дитини вдома. У кав’ярнях же таке задоволення обходиться щонайменше у 500 гривень за персону. Знову ж таки ціна залежить від обраного закладу. Випивку та торт зазвичай батьки приносять із собою. Рахувати вартість алкоголю не будемо, а за солодку насолоду треба викласти приблизно 600-1000 гривень. Магазинний економ-варіант може здешевити витрати, однак кондитерські вироби, виготовлені на замовлення і значно смачніші, і естетично привабливіші.

Дійсно, поява в родині нової людини – це не тільки додаткові турботи, але й чималі витрати, адже щоб тільки відсвяткувати народження немовляти треба мати, як мінімум, 10 тисяч гривень. А як тоді бути тим, у кого таких грошей немає? Звичайно, у деяких конфесіях хрещення приймають виключно дорослі, які можуть відповідати за власні вчинки, однак навіть без витрат на церковне таїнство, батькам потрібна чимала сума, аби забезпечити дитя усім необхідним.

Zakarpatpost.net

Теги: