Нещодавно в Добропіллі, що на Донеччині, відбулося освячення каплиці Святої Анни. Парафія заснована в листопаді 2016 року і її адміністратором є о. Степан Попадюк. Каплицю звели на кошти, виділені Главою і Отцем Блаженнішим Святославом, а земельну ділянку під будівництво було придбано на кошти Місійного фонду УГКЦ.

Нам вдалося поспілкуватися з адміністратором парафії після освячення. Священик розповів про цю парафію та виклики, які постали перед нею.

Отче, цікаво, що кошти на зведення цієї каплиці виділені самим Главою Церкви…

- Кошти були виділені в рамках проекту Блаженнішого Святослава, з його волі. За цим проектом на Донеччині повинні бути зведені п’ять каплиць. Одна із цих каплиць постала в Добропіллі, інша вже є у військовій частині в Краматорську, ще інша будується у військовому шпиталі Покровська, а ще одна незабаром постане в Слов’яногірську, ще одна буде в перспективі. Ділянку під забудову придбали на кошти Місійного фонду УГКЦ.

Чи ця каплиця привернула увагу місцевих жителів до УГКЦ? Чи є ще інші храми в місті?

- Є храми УПЦ МП, УПЦ КП, є також протестантські громади, а ще є секти. Загалом люди знають про греко-католиків. Навіть було й таке: зайшла в каплицю жінка і запитала, чи тут відкривають греко-католицький храм. Вона розповіла, що багато разів бувала в Трускавці на відпочинку, де й мала нагоду відвідувати наші храми - їй вони більше припали до душі. «Я буду до вас ходити»,  - так вона мені сказала. Варто зазначити, що на освяченні разом зі священиками було близько 60 осіб. У перспективі плануємо будувати тут храм.

А ви десь поряд мешкаєте?

- Ні. Я доїжджаю. Крім цього, я душпастирюю ще в Новодонецьку, Новостепанівці.

Ви сказали, що в цьому регіоні діють і сектантські рухи.

- Люди йдуть туди, бо секти  несуть щось нове. І тут, я вважаю, є й наша проблема, бо людина часто не відчуває себе особистістю в храмі. А в сектах людей питають про їхні проблеми. Однак, далі секти маніпулюють людською особою. Тому це для нас виклик.

Чи мали ви досвід спілкування з людьми, які, скажімо, вийшли із секти?

- В даному регіоні досить активною є секта Свідків Єгови і Церква «Відродження» Мунтяна. І ми поки-що ми не вміємо добре реагувати на ці виклики. Якось одна жінка зайшла до храму в Новодонецьку з проханням допомогти їй адаптуватися після виходу із секти. Я, звичайно, провів духовну бесіду із нею. Однак, в цієї жінки ще є переконання, нав’язані їй сектою. Зокрема те, що не можна поклонятися іконам. Для неї це поки-що перешкода. Однак, вона бачить відкритість Церкви і священика їй допомогти. Бо вона може навернутися і не буде за це засуджена. Часто люди відчувають, що  в сектах бракує Євхаристії, тому й повертаються в лоно Церкви.

Ugcc.ua

Теги: