Церква Христова була заснована Христом, тому реформації можуть бути потрібні суспільству, у котрому трапляються помилки, а не створена Богом Церква – бо у Бога немає помилок. Так прокоментував запитання про доцільність реформування Православної Церкви в ефірі телеканалу «Нова Волинь» керуючий Волинською єпархією УПЦ єпископ Нафанаїл.

Владика нагадав, що історія Церкви знає два етапи реформації, в ХІ столітті, коли від неї відійшли католики, і другий – у XVI столітті. Загальновідомим є те, що це вартувало багатьох бід. Людина приєднується до Церкви, коли йде каятись і молитись, а якщо ні – вона сама себе відокремлює. Під час покаяння Господь приводить до спасіння і повноти віри, тому заснована Христом Церква не потребує реформ.

«Коли ж йдеться про те, що є покаяння кожної людини, то такий крок потрібний, необхідна інша реформація – коли кожен працює над своїми недоліками, удосконалюється, наближається до Бога, очищаючись», – доводить владика Нафанаїл.

Щодо синхронізації релігійних календарів, то розгляд цього питання також приводить до моменту, на якому вже було наголошено. Церковний календар був затверджений на Першому Вселенському соборі. Саме він є канонічним правилом, постановою Вселенського собору. Змінювати його немає потреби. Щоб скласти його, дуже серйозно готувались, з залученням провідних астрономів. За цим календарем ведеться богослужіння, за ним більше десяти століть також жили й католики. Юліанський календар є більш точним, за ним йдуть астрономічні розрахунки.

Взагалі, як наголошує керуючий Волинською єпархією, взаємовідносини держави і церкви мають бути за принципом відданості кожного своїй справі. «Кесарю кесареве, Богу – Богове». Держава має піклуватись про закони держави, щоб ніхто не був ображений. Зі слів владики Нафанаїла, влада на Волині, відповідно, охоче йде на діалог, його звернення завжди вислуховують і допомагають.

Якщо ж у суспільстві виникають проблеми, то це трапляється через те, що більшість виконує правила християнства лише в обрядовій частині, не каючись, не долучаючись до Богослужінь. Наприклад, у Луцьку, очевидно, хрещеними є майже всі, а якщо прихожан, котрі постійно беруть участь у церковному житті, набереться 10 тисяч – це вже добре.

Єпископ Нафанаїл вважає, що служителі Церкви повинні більш наполегливо проповідувати, пояснювати, працювати віддано з тими, хто навіть зрідка заходить до храму. Необхідно придивлятись до життя святих і наслідувати їх, за можливістю.

Volyn.church.ua

Теги: