Нещодавно у приміщенні Корчацької школи відбулися громадські слухання з приводу майбутнього цього закладу освіти. Вони є показовими у тому плані, що показують реальні "перспективи" для сіл, які у примусовому порядку, з введенням людей в оману, з порушенням законодавства, нинішніми "реформаторами" продовжують заганятися в об'єднані територіальні громади. На цих зборах ставилося й конкретне запитання: для чого було об'єднуватися, якщо це об'єднання породило купу нових проблем?

Як повідомила на громадських слуханнях у Корчаку Тетерівський сільський голова Валентина Ільницька з 1 січня 2018 року, нібито, держава вже не буде фінансувати заклади освіти та медицини і всі ці видатки ляжуть додатковим тягарем на місцеві бюджети.

Тому треба провести "оптимізацію" (іншим словом - закриття) закладів освіти, перш за все тих, хто має найменшу кількість учнів.

- Я виступаю за те, щоб школу у Корчаку зберегти, але як нам бути, коли держава не буде фінансувати освіту?- почала свій виступ В.Ільницька. - Нам потрібно якось виживати. Моє бачення стосовно Корчацької школи таке.

Ми побували в Польщі і побачили, що там існують і приватні школи. У нас є люди, які можуть взяти на себе хоча б половину витрат на утримання Корчацької школи. У такому випадку вона може існувати. Процедура тоді буде такою. Школа буде на балансі Тетерівської сільради, ми її передамо в оренду, і діти, які зараз тут навчаються, будуть в ній навчатися безкоштовно. Для дітей з інших населених пунктів вона буде платною. Зокрема, планується підвіз школярів з Житомира. За існуючої пропозиції даний освітній заклад буде релігійного напрямку з відповідним навчанням, нормами поведінки та формою одягу.

На запитання із зали, щодо дітей, батьки яких не захочуть, щоб вони навчалися у "церковній" школі, Валентина Францівна відповіла: діти зможуть навчатися у Денишівській чи Тетерівській школах, або нехай батьки розкажуть, з якого джерела фінансувати Корчацьку школу?

Чимало батьків висказували негативне ставлення до запропонованого майбутнього даного закладу. Щоб розрядити ситуацію, його директор Л.Галецька, яка у часи "регіонального правління" Кулика у Житомирському районі брала участь у "полюванні на відьом", і на колегії відділу освіти висловлювалася вкрай негативно про редакцію газети "Сільське життя" та її редактора, запропонувала вислухати начальника відділу освіти виконкому Тетерівської сільради В.Весельського, який "побував у подібній школі".

Цей чиновник закликав присутніх не боятися змін, бо навчання, буцімто, залишається тим же, лише змінюється джерело фінансування та додаються декілька нових предметів. Більше того, є можливість навіть підняти ступінь школи. Але його посилання на досвід Польщі отримало негативну реакцію зали - при чому тут Польща, коли ми говоримо про Корчак?

Конкретніше В.Весельський сказав, що дана школа розрахована на 108 місць, а навчається у ній лише 40 дітей, тому, якщо її вдасться наповнити повністю, то це підніме рівень фінансування за рахунок позабюджетних коштів. Наприклад, у подібному освітньому закладі "Сяйво" у Житомирі батьки сплачують за дитину 600 грн. у місяць. Це не покриває всіх видатків, але у них є спонсор, який з-за кордону покриває їхні збитки.

- Я вважаю, що зберегти приміщення і зберегти школу - ці два принципи вдасться реалізувати лише запропонованим способом, - сказав головний освітянин тетерівської громади. - Це один з варіантів збереження шкільної мережі в Україні.

Правда, детально відповісти на запитання присутніх, у чому ж полягатиме суть "християнської школи", В.Весельський так і не зміг. Також на конкретне питання, хто ж буде читати дітям церковні канони: пастор, ксьондз чи батюшка, він також вимовив щось невнятне.

І, мабуть, не марно, бо якщо набрати в інтернеті "Приватна загальноосвітня школа Житомир", що радив освітянський посадовець, то на екрані висвічується "Загальноосвітня приватна школа І-ІІІ ступенів "Сяйво", що при церкві ЄХБ "Різдва" у місті Житомирі".

До речі, її назву "Сяйво" і називав В.Весельський під час посилання на "позитивний досвід". Так от, тут ключовим є буквосполучення - ЄХП, яке розшифровується як "євангельських християн-баптистів". Тобто керівництво Тетерівської ОТГ, через брак коштів, хоче перетворити сучасну українську школу в Корчаку на осередок баптистів. Але це відверто людям на тих зборах так і не було сказано.

В.Весельський "ходив навкруги", переводив мову на католицьких священиків, багато говорив про християнську етику, але про баптистів мовчав, бо добре, мабуть, розумів, що даний факт вкрай негативно сприйметься жителями Корчака. Скоріш за все, саме через це на зборах був відсутній і майбутній можливий господар приватної корчацької школи. Бо якби люди почули б про його християнські уподобання у вигляді евангелістів-баптистів, то розмова на тому б і закінчилася.

Навіть не усвідомлюючи цього, дуже цікаву думку висловив один з присутніх на зборах: якщо дітей змалу привчати "до Бога", то вони виростають непристосованими до реального життя і їм дуже важко жити. Залучати до церкви бажано поступово, з набранням більш зрілого віку.

Багато погодилися й зі словами, причому тут загальноосвітня школа до релігії? Тим більше, що коли знищувалися чотири сільради і створювалася Тетерівська ОТГ, держава обіцяла, що дана громада буде жити в "шоколаді" і грошей вистачить на все, навіть на освіту.

Тоді чому ж вже після одного року існування ОТГ постало питання з "оптимізацією" Корчацької школи?

Кинуто було докір В.Весельському й те, що на три невеликі школи ОТГ створено цілий відділ освіти, у якому аж п'ять працівників. На що той відповів категорично, що шляхом тетерівської громади будуть йти й інші ОТГ - саме створювати власні відділи освіти. Хоча, наприклад, у Станишівській ОТГ такого відділу не створено, а повноваження керувати навчальним процесом передано відділу освіти Житомирської РДА. При цьому станишівці значно економлять на утриманні та зарплатах неіснуючих чиновників.

Від сторонніх розмов до предмету обговорення повернув один з виступаючих, який сказав, що корчаківці зібралися на збори для того, щоб зберегти місцеву школу у нинішньому стані. "Нам не потрібні експерименти з нашою школою, тим більше з сумнівними наслідками", - заявив він і був підтриманий учасниками зібрання.

Була висловлена пропозиція, що, оскільки протягом цього року фінансування на школу є, то протягом цього часу знайти джерела фінансування - чи то із залученням спонсорів, чи то переглянути бюджет Тетерівської сільради, особливо - штатну структуру.

Та й, якщо відверто, то корчаківці самі влізли у нинішній "капкан". Поки існувала Корчацька сільрада і мала свій бюджет, поки районний бюджет допомагав утримувати заклади освіти, ніяких питань про закриття чи перепрофілювання школи розмов не було. Свідомо проголосувавши за знищення Корчацької сільради та фактичне приєднання до Тетерівки, корчаківці позбулися і власного бюджету, і допомоги з районного бюджету.

Директор школи Л.Галецька на зборах висловилася за збереження нинішньої школи, щоб діти з Корчака, Перлявки та Катеринівки могли у ній навчатися. Дивно, але чому ж вона мовчала, коли знищувалося майбутнє цих сіл у 2015 році, коли ліквідовувалася місцева сільрада з подачі нинішнього старости, а тоді сільського голови - В.Герасимчук? Боялася слово мовити проти влади? Бо звикла сліпо виконувати її вказівки?

Саме через подібну позицію представників сільської інтелігенції, місцевої еліти, її повну апатію та інертність і відбувається зараз, за завданням з-за кордону, знищення українського села. Дехто все більше схиляється до думки, що йде процес створення нового КАГАНАТУ в Україні, який вже існував у давні часи на нашій території, і в якому правителі були іудейської віри.

І тут пані Галецька, знову ж на догоду владі у нинішній ситуації, сказала батькам, що "не має для вас різниці, як школа буде називатися", тобто буде вона приватною чи комунальною - нібито, немає значення. При цьому вона також не сказала відверто землякам, що школу хочуть перетворити на осередок баптизму. І навряд чи такий пристосуванець потрібний громаді у якості директора школи, якщо він готовий здати заклад будь-кому за командою зверху.

А як можна оцінити "перл" директриси, висказаний на зборах, що "не так важливо, з чого починатиметься шкільний день: з державного гімну чи з молитви" (?!!)

Ця фраза викликала негативну реакцію у батьків, але Л.Галецька, у пориві відданості владі, дякувала її місцевим представникам за те, що вони пропонують саме такий варіант виходу з кризи. Вона закцентувала свою увагу на правильному заключенні договору з ВЛАСНИКОМ. Так і обмовилася - з власником. Що також викликало негативну реакцію у присутніх. Пані Галецька не згадала й про дитсадок, який розміщується в школі. Що з ним буде?

До речі, наша газета неодноразово звертала увагу на майбутніх негативних наслідках тих, хто знищував свої сільради, і тих, хто зараз хоче це зробити.

Як бачимо, дана "реформа" з "децентралізації" не вирішує наболілих питань українського села, а, навпаки, породжує ще більше. І, як бачимо, обіцяне "реформаторами" "благо" у вигляді прямих бюджетних відносин з Києвом - це блеф, це остаточне знищення нашого села, як колись була знищена його економічна основа - колгоспи.

Дивно, але чому керівництво Тетерівської ОТГ не вирішує фінансування Корчацької школи у Києві, якщо тепер у нього є таке право? І люди на зборах прямо запитували про це, на що Тетерівський сільський голова В.Ільницька відповіла прямо: фінансування там не дають! То ж, якщо вся ця "реформа" з "добровільно-примусовим" об'єднанням є фікцією, то так потрібно людям і сказати. Навіщо дурити і заганяти людей в "резервації", якщо від цього проблеми лише збільшуються?

Головуюча на зібранні Оксана Трокоз закликала батьків не панікувати й не забирати зі школи дітей, а разом шукати альтернативні шляхи виходу з ситуації. Інформацію, озвучену на зібранні, взято до уваги. І доведено до керівництва Тетерівської ОТГ, що будь-які рішення стосовно корчацької школи мають прийматися за участі батьківського комітету та громади. Більше того, атмосфера на корчацьких зборах розігрілася до того, що дехто вже закликав почати збір підписів за відставку В.Ільницької з посади сільського голови.

Наостанок виступив представник місцевої громади, який емоційно закликав не погоджуватися передавати школу у чужі руки, бо це є першим кроком до знищення корчацької школи, яка побудована на народні гроші, і лише народ має право голосу щодо її майбутнього. "Люди! Будьте людьми і не погоджуйтеся на цю авантюру!" - закликав він.

До речі, ще на першому році свого існування Тетерівська сільрада вже "оптимізувала" (закрила) Улянівську сільську бібліотеку та Михайлівський сільський клуб. Хто може сказати, що у цих сіл є якесь майбутнє? Ось які результати "добровільного" об'єднання громад. І це лише початок…

…Дивишся, як зараз людей дурять під час створення нових "резервацій" і задаєшся питанням: чому вони такі дурні, що так легковажно піддаються на те шахрайство? А висновок тут може бути один: вони пошиваються в дурні через свою скупість.

Здавалося б, чого простіше: передплати газету "Сільське життя" і будеш володіти достовірною інформацією у справі нав'язаної згори "децентралізації", але через скупість більшість земляків не передплачують "районку". Тому на запитання, чому знищується наше село, відповідь може бути однозначною, бо поліщуки надто скупі, а тому їм не вистачає клепки в голові, щоб не брати участь в авантюрі зі створення нових ОТГ. Або надто хитрі. Причому хитрі настільки, що перехитрюють самих себе і своє майбутнє. Чи й тут винен Путін?..

Хоча не всі такі недолугі, як може здатися. Так, на зборах у Корчаку, вкінці все ж спрацювала колективна думка і вона проявилася у конкретному питанні Тетерівському сільському голові В.Ільницькій: з чого ви взяли, що з 2018 року освіта з державного бюджету фінансуватися не буде? Але конкретної відповіді не було, бо такого закону чи змін до законодавства просто не існує. Просто це було сказано на якомусь зібранні голів. Ось і все.

А людей же дурять саме через аргумент, що з наступного року держава освіту фінансувати не буде. Чому? Та тому що народ постійно купляється на таке шахрайство. А купившись, як корчаківці, вони задають лише зараз, через півтори роки після об'єднання, запитання: навіщо ж ми піддалися на слащаві обіцянки влади і об'єдналися, а зараз не маємо коштів навіть на те, щоб утримувати власну школу?

Так само, наприклад, зараз під час створення нових "резервацій" основним аргументом називається той факт, що 2017 рік - це останній рік "добровільного" об'єднання, а з наступного року - буде об'єднання примусовим, хочете ви цього чи ні! І нажаль, на всіх цих "сходах села" немає кому задати запитання ораторам-агітаторам: а в якому законі прописано, що з наступного року приєднання буде насильним? Та немає такого закону. І не буде. Бо немає потрібної кількості народних депутатів, які б у Верховній Раді проголосували за даний закон, бо вони добре розуміють всі його наслідки для сільських громад, а також для власного депутатського майбутнього!

Але, якщо, дорогі ви наші, мешканці Житомирського району, хочете, щоб вас постійно пошивали в дурні, то це ваше право. Редакція "Сільського життя" не змінила свого негативного ставлення до створення ОТГ. І свою позицію аргументовано пояснювала десятки разів. І ніхто протягом 2015, 2016, 2017 років наші аргументи не спростував - бо наша позиція наскрізь правдива.

Проте, знову ж таки, через свою скупість більшість земляків нас не передплачують, а тому й не чують. І, враховуючи це, нинішні авантюристи у сфері "децентралізації" плетуть хармани людям, які вірять їм на слово, знищуючи власні сільради, знищуючи майбутнє своїх дітей та онуків, які змушені будуть, замість того, щоб побудувати власну міцну державу, заробляти собі на хліб за кордоном, працюючи на плантаціях у поляків, виносячи нічні горщики з-під немічних сеньйор або вичищаючи лайно з-під данських свиней і корів…

Гей, люди добрі, прокиньтеся , поки не пізно! Бо ж ніхто, окрім вас, не наведе лад у ваших громадах, не захистить землю предків від розоріння!..

А щодо зборів у Корчаку, то з виступів та реплік людей стало зрозумілим, що якщо вони дізнаються про наміри зробити їхню школу баптистським осередком, то гніву їхньому не буде меж. І це ще добре, що ні сільський голова, ні керівник відділу освіти, ні директор школи не сказали про це напряму, бо тоді б невідомо чим ці збори для них закінчилися.

Silske.org/glavnaya

Теги: