Двадцять шостого квітня, на 25-ту річницю Чорнобильської катастрофи, Президент Віктор Янукович захотів ще раз продемонструвати українському народові, що той, буцім, не має власної Церкви. І допомагали йому у цьому російський президент Дмитро Медведєв, московський патріарх Кирило та уся теперішня «президентська рать». 

Сьогодні у Чорнобилі Янукович і Медведєв закладали камінь під черговий пам’ятник на честь загиблих ліквідаторів. Хоча, як на мене, краще б вони заклали парк чи сад, або ж просто прибрали навколишню територію. Але нехай. Недобудовані пам’ятники, на відміну від живих ліквідаторів аварії, скаржитися на неувагу до себе не вміють. А опісля два президенти – України та Росії – відвідали Свято-Іллінський Чорнобильський храм. Це єдина церква, збудована ще в 16 столітті, яка й досі діє на території зони відчуження. 

Отож у храмі президентів зустрів московський патріарх Кирило, а також Митрополит Київський і всієї України Володимир. Потім у присутності глав держав було проведено великодній молебень. Далі у повідомленні прес-служби Президента України сказано: «На молебні був також присутній Блаженіший Митрополит Київський і всієї України Володимир». 

Звісно, те, що митрополитові Володимиру дозволили бути присутнім на молебні московського гостя Кирила свідчить про велику ласку з боку влади до Української православної церкви Московського патріархату. Адже його могли і взагалі не запросити до Чорнобиля. Так як не запросили глав інших українських церков – УПЦ КП, УГКЦ, УАПЦ та ще кількох знакових для України конфесій. 

Вочевидь на їхню присутність не погодився б не так Янукович як його духовний опікун московський патріарх Кирило. Одержимість останнього міфічним «руським миром», постійне втручання у релігійне життя України наразі породжує лише міжконфесійну напругу. Ось уже й митрополит Володимир попросив у Януковича статусу «юридичної особи» для УПЦ МП. Із якого б це дива? 

Насправді українці визнають і шанують свої церкви – і УПЦ КП, і УГКЦ, і ту ж таки УПЦ, яку очолює митрополит Володимир. Але аж ніяк не Російську православну церкву на чолі із патріархом Кирилом. Та в адміністрації нинішнього Президента України цього воліють не знати. Там працюють над «провідною і об’єднуючою роллю РПЦ в Україні». Кажуть, що така політика пов’язана з особистим духовним вибором Януковича. Що ж, як людину – його можна зрозуміти. Але як президента суверенної держави за це його можна лише зневажати...

Теги: