Маніфест укладено на основі програмових засад організацій-підписантів. Документ декларує єдність зусиль націоналістичних політичних сил у реалізації поставлених завдань.

Представляючи Національний маніфест, очільник ВО "Свобода" Олег Тягнибок сказав: "Національний маніфест ‒ це стратегічний план розбудови Української держави... Коли влада буде належати націоналістам ‒ ми зреалізуємо цей маніфест. Напрацювання для цього в нас є вже зараз у вигляді законопроектів, однак теперішня влада не здатна їх ухвалити".

Серед першочергових кроків, прописаних у Національному маніфесті — формування "нової Європейської єдності ‒ Балто-Чорноморського Союзу", опір Росії як країні-окупанту на всіх рівнях, в т.ч. "правом на відновлення ядерного потенціалу", запровадження "реального самоврядування" тощо.

Останніми з 20 пунктів маніфесту ідуть "упорядкувати міграційну політику", "укріплювати інститут традиційної сім'ї, "сприяти створенню єдиної помісної церкви з центром у Києві".

Закінчується маніфест словами: "На утвердження цих положень ми готові віддати свої сили, майно, а якщо потрібно ‒ життя".

Слід зазначити, що подібні радикальні гасла вже лунали з боку віруючих УПЦ (Московського Патріархату). Зокрема, минулого року митрополит Іонафан (Єлецьких), керуючий Тульчинською та Брацлавською єпархією УПЦ (МП), один з відомих культиваторів "русского мира", зустрівся з мирянами та отримав від них обіцянку "стояти насмерть" за адміністративне підпорядкування Москві.

Разом з тим православне віровчення не передбачає "смертників за церковну юрисдикцию" (адміністративно-територіальне підпорядкування в межах спільноти помісних Церков), оскільки це не є головним у християнстві.

Теги: