У заяві зазначено, що Мінкульт України "здійснює постійний моніторинг релігійної ситуації на території окупованого Російською Федерацією Криму та окремих районів Донецької та Луганської областей" і періодично "фіксує матеріали, що вказують на факти відвертої співпраці представників кліру та вищого духовенства Української православної церкви... з представниками проросійських терористичних організацій ДНР та ЛНР".

В тому числі у заяві від 13 липня Мінкульт наголошує, що на початку травня 2017 р. луганською сепаратистською інформаційною агенцією «Істок» було оприлюднене інтерв’ю А. Ліцоєва, очільника "Державного комітету з питань релігії та духовності Луганської Народної Республіки", який зізнався у тому, що отримав цю посаду завдяки протекції владики Митрофана (Юрчука) – митрополита Луганського і Алчевського, постійного члена Священного Синоду УПЦ (МП).

"Ключевую роль в этом выборе сыграл конечно наш владыка – Митрополит Митрофан... Он меня пригласил на беседу по этому поводу, а потом ещё довольно долго взвешивал все за и против по моей кандидатуры. И, думаю, молился об этом решении Богу. И когда убедился, что никакой «политической ангажированности», или ещё каких либо примесей в этом деле не будет, и когда смог почувствовать мою личную ответственность и готовность служить общему делу очень многих верующих людей в регионе (причем различных конфессий) – то тогда и благословил мне занять эту должность, рекомендовав меня руководству республики", – заявив Андрій Ліцоєв.

Він додав, що буде розвивати "особо перспективное направление деятельности Комитета, – это создание системного социального сотрудничества с православной церковью в лице местных церковных общин или епархий Украинской Православной Церкви Московского Патриархата сразу по нескольким технологическим направлениям в социуме. В этом безусловно особый приоритет будет отдан образованию, молодёжи, культуре, просветительской деятельности, воспитанию традиционных семейных ценностей, патриотическому воспитанию".

Відтак Мінкульт України звертає увагу на "ганебну тенденцію, що, на превеликий жаль, є нормою в середовищі кліру УПЦ", та "в черговий раз, закликає керівництво Української православної церкви та її вірних:

- публічно засудити військову агресію Російської Федерації проти України, визнану на міжнародному рівні та припинити співпрацю з терористами, що стане реальним підтвердженням декларацій про нібито підтримку територіальної цілісності України;

- звернути особливу увагу та дати, належну канонічно-дисциплінарну та громадську оцінку системним антиукраїнським висловлюванням й діям окремих представників кліру та вищого духовенства УПЦ, які зайняли відверту колабораціоністську позицію, відкрито співпрацюючи, морально виправдовуючи й духовно підтримуючи російських окупантів.

Також звертаємося до правоохоронних органів й пропонуємо надати антиукраїнським діям та висловлюванням окремих представників кліру та вищого духівництва Української православної церкви належну правову оцінку".

Теги: