У заходах взяли участь директор видавництва "Артос" Михайло Перун та екзекутивний директор Релігійного Товариства українців католиків «Свята Софія» США Ірина Іванкович.

В Івано-Франківську презентація відбулася 11 вересня в каплиці духовної семінарії ім. Свмч. Йосафата, де гостей привітав віце-ректор семінарії о.д-р Андрій Чорненко.

Видавець книги Михайло Перун в деталях розповів про структуру двотомника авторства Ірини Іванкович. Перший том налічує десять розділів та дві англомовні статті. Авторами передмов є академіки НАН України Степан Павлюк та Леонід Рудницький, післяслово належить перу проф. Петра Шкраб’юка. Другий том – це антологія поезії та прози на пошану патріарха Йосифа Сліпого під назвою «Сидячи на санях». До неї увійшло понад сімдесят літературних творів авторства п’яти десятків українських та іноземних авторів. Минулоріч книгу нагороджено грамотою «Найкращої книги Форуму видавців у Львові».

Відтак І. Іванкович розкрила мало вивчений аспект особистості патріарха Йосифа Сліпого: він був не тільки визначним богословом та провідником Церкви і народу, але й до великої міри літературознавцем і письменником. Любов до красного письменства виявилася у Й. Сліпого у ранньому віці і формувалася під впливом писань українських та зарубіжних мистців слова. Чимало із письменницької спадщини патріарха можна вважати літературними творами, у яких він поєднував історію, культуру, фольклор у релігійно-християнському дискурсі. Життя Й. Сліпого стало предметом уваги грона українських та іноземних авторів, які присвятили йому поетичні та прозові твори. Їх І. Іванкович зібрала у антологію під назвою «Сидячи на санях..», яку доповнено авдіо книгою із однойменною назвою. До збірки увійшли вибрані поезії у виконанні народного артиста України Богдана Козака.

У Дрогобичі книгу презентували 12 вересня у приміщенні Центру душпастирства молоді. Окрім доповідачів, у презентації взяв участь о. Тарас Гарасимчук, парох парохії Пресвятої Трійці, учасник перепоховання патріарха Йосифа 28-29 серпня 1992 року у Львові, який представив його біографію. Того ж дня, двотомник анонсували у Трускавці. Захід відбувся в приміщенні Духовно-просвітницького центру імені отця Івана Валюха. О. Володимир Бондарчук, настоятель храму Покрову Пресвятої Богородиці та організатор події, провів молитву на відкриття літературного вечора. Мер м. Трускавця Андрій Кульчинський подякував доповідачам за працю, яка, за його словами, є «резюме всього життєвого шляху Патріярха Йосифа». Додамо, що незабаром у Трускавці відбудеться відкриття пам’ятника Йосифові Сліпому.

Двотомник «Патріярх Йосиф Сліпий і красне письменство» побачив світ 2016 року у львівському видавництві «Артос» з нагоди 5-річчя Центру студій спадщини патріарха Йосифа у Філадельфії. Презентації книги відбулись в Україні,  США та Франції.

Теги: