Наприкінці червня представники ВО «Свобода» зірвали сесію міської ради, на якому розглядалося питання «Про надання  дозволу на розроблення детального плану забудови території щодо зміни цільового призначення власної земельної ділянки». З приводу чого мер Почаєва Василь Бойко звернувся в поліцію, а також до представника НПО «Громадський правозахист», який представляє інтереси УПЦ (МП) в міжнародних організаціях.

Про даний інцидент було повідомлено європейську спільноту на засіданні ОБСЄ у Варшаві.

«У 2017 році на засіданні Почаївської міської ради депутат Тернопільської обласної ради В.Габор влаштував бійку і порвав протокол засідання, щоб не допустити виділення землі монастирю. Почаївська міська рада звернулася до поліції з відповідною заявою, відкрито кримінальне провадження», — йдеться у заяві голови Представництва УПЦ (МП) при міжнародних організаціях єпископа Баришівського Віктора (Коцаби). Також матеріали щодо даних правопорушень будуть представлені на 28-й сесії засідання ради ООН, що зараз триває у Женеві.

12 жовтня задля тиску на депутатів міської ради були залученні представники чи не всіх вороже налаштованих до УПЦ (МП) організацій Тернопільщини. «Активісти ПС, Тризубу спільно з Національним Корпусом та ВО Свобода готові до рішучих дій та недопущення зрадницьких дій місцевої влади», — написали в себе на сторінці Фейсбуку правосекторівці перед початком роботи сесії.

Відтак питання щодо даної земельної ділянки знову на сесії не розглядалося. Інформація про це викликала бурхливу реакцію серед численних праворадикалів, присутніх у залі. Не дивлячись на те, що було прийняте рішення, якого вони і очікували, молодики у балаклавах ображали депутатів, священнослужителів та мирян УПЦ |(МП).

Один з присутніх депутатів розповіла про залякування ще перед засіданням. «Якщо ви проголосуєте, то ми знайдемо кожного з вас, у ваших домах і подивитеся що з вами буде, — розповіла жінка, яку цитує сайт УПЦ (МП). — То це є правильно? Я є вільна людина – в Конституції України чітко написано – кожен має право на вільне віросповідання. А чому ви кожен раз приходите і робите насильство над депутатами? Це неправильно. В кожного з них є своя думка і вони можуть чітко вирішити самі…»

Теги: