Група науковців, серед яких щонайменше чотири представника Українського католицького університету - найвідомішого навчального закладу УГКЦ, з тривогою сприйняла повідомлення про те, що на нараді, яку провели 28 жовтня 2017 р. у с. Крилосі Галицького р-ну Івано-Франківської обл. група народних депутатів України та голів Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних адміністрацій, прийнято резолюцію «щодо оголошення всеукраїнського конкурсу на розробку проектних пропозицій відновлення Галицького Успенського собору з музеєфікацією існуючих фундаментів XII ст.». Результатом цієї наради стало оприлюднення на сайті Івано-Франківської обласної адміністрації оголошення про Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на кращу проектну пропозицію «Музеєфікація з наступним пристосуванням, реабілітацією фундаментів собору Успіння Пресвятої Богородиці – пам’ятки культурної спадщини національного значення Івано-Франківської області (охоронний № 090021/1-Н) із можливістю відновлення духовного храму». Однією з вимог цього конкурсу поставлено «Розробити концепцію щодо можливості відновлення собору».

Для виконання цього завдання було створено «Благодійну організацію «Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського Собору». Засновниками фонду виступають меценати і державні посадовці, а також ієрархи УГКЦ  -- верховний архієпископ Святослав і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин, які благословили відновлення собору.

Проте група науковців з Українського католицького університету не погоджується з відновленням пам'ятки. Разом з іншими учасниками конференції, серед яких фахівці з історії, археології, архітектури, мистецтвознавства, вони, з огляду на свій науковий досвід у цій сфері та в результаті аналізу ситуації, дійшли висновку, що будь-які адміністративні спроби «відбудовувати» Успенський собор княжого Галича, «якими б гаслами і термінами це не прикривалось, категорично неприпустимі».

Оскільки автентичний вигляд Успенського собору дотепер є невідомим (храм був розібраний у XVI ст. для будівництва нової Успенської кафедри зі старого будівельного матеріалу), «будь-які архітектурні фантазії «у формах архітектури ХІІ ст.» створять прецендент історичної фальсифікації, що різко понизить авторитет України у сфері дотримання Міжнародних зобов’язань з охорони і збереження культурної спадщини, наголошується у резолюції конференції», наголошують учасники конференції.

Вони закликали владу України «припинити будь які (приховані і неприховані) спроби незаконної відбудови Успенського собору ХІІ ст. в Крилосі, що забере у наступних поколінь можливість інваріантності наукових візій втраченої пам’ятки та може призвести до знищення автентичної субстанції дощенту і безповоротно».

«Натомість закликаємо Вас та Благодійну організацію «Міжнародний благодійний фонд відновлення Галицького Успенського собору» терміново віднайти кошти на завершення проекту Консервації та музеєфікації фундаментів Успенського собору, порятунок церкви Св. Пантелеймона, Успенської церкви та інших середньовічних пам’яток давнього Галича», -- йдеться у заклику до президента країни і голови Верховної Ради.

Звернення підписали Ігор Скочиляс, д.і.н., проректор з наукової роботи Українського католицького університету (Львів), Мар’яна Долинська, д.і.н., проф. Українського католицького університету, Андрій Стасюк, к.і.н. (Національний заповідник «Давній Галич», Галич / Прикарпатський національний університет, Івано-Франківськ), а також низка інших науковців з України (в т.ч. з Українського католицького університету), Росії, Білорусі, Польщі, Чехії, Німеччини, Литви.

Теги: