«Ми щасливі, що є членами Святої, Апостольської, Соборної, Православної Церкви, яка існує вже дві тисячі років, яку заснував Христос, у якій зберігається правильне вчення про Бога, Істина», — сказав, зокрема, глава УПЦ (МП) під час проповіді у Свято-Успенському соборі Київської лаври.

Він вважає, що політики наполягають, аби  Церква жила так, як вони хочуть. «Я, як людина, священик, — зазначив владика Онуфрій, — можу сказати одне — той шлях, який вони пропонують — принесе нам багато обмежень. На цьому шляху ми будемо людьми другого сорту, і на цьому шляху буде складно зберегти чистоту віри. Тому треба берегти те, що ми маємо. А наша Церква має все, що потрібно для спасіння».

У свою чергу, керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Бориспільський і Броварсьий Антоній (Паканич) в інтерв'ю офіційному сайту своєї конфесії 7 травня заявив, що митрополит Онуфрій проінформував очільників помісних Православних Церков про позицію УПЦ (МП) стосовно згаданих ініціатив щодо автокефалії і їхніх можливих наслідків. За словами владики Антонія, предстоятелі й представники Церков "зі здивуванням, хвилюванням, а інколи й з обуренням сприймають все це і висловлюють свою незгоду".

Митрополит Антоній визнав, що "це питання наразі вирішується не в Україні, а за її межами і залежить від всіх Помісних Церков. І я не вірю, що позиція самої Константинопольської Церкви буде суперечити цим загальноправославним настроям".

Також він заявив, що "відчуваємо неформальний тиск певних політичних сил на нашу Церкву, на наших архієреїв. Згадані ініціативи просуваються й на міжнародній арені".

Зокрема, керуючий справами УПЦ (МП) зазначив: "Нам відомо, що МЗС України дало доручення послам в православних країнах проводити зустрічі з Предстоятелями Церков, щоб переконати їх в підтримці ініціатив влади. Зокрема, недавно Міністр закордонних справ П. А. Клімкін під час свого візиту в Єгипет зустрічався з Патріархом Олександрійським Феодором. Тому немає нічого дивного, що й наша Церква доводить свою позицію до відома Предстоятелів Помісних Церков. Тому що йдеться про долю Церкви".

Нагадаємо, що один зі спікерів УПЦ (МП), керівник прес-служби цієї конфесії Василь Анісімов в інтерв'ю російським ЗМІ заявив, що "Петро Порошенко спокушає патріарха Варфоломія, як диявол Христа... Але мені здається, що патріарх і сам спокушатися радий...".

Коментуючи те, що П. Порошенко планує отримати автокефалію до 28 липня, коли святкуватиметься 1030-річчя Хрещення Русі, В. Анісімов зауважив, що "і перед Водохрещем святим рівноапостольним князем Володимиром Русі біси скаженіли".

Фото dsnews.ua

Теги: