Архімандрит Гавриїл (Кризина) — відомий в УПЦ (МП) священнослужитель, доктор богословських наук, був головою Спілки православної молоді України, заступником голови Синодального відділу УПЦ у справах молоді, помічником інспектора та викладачем в Київській духовній академії і семінарії (КДАіС), повноважним представником УПЦ в секретаріаті Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, заступником Уповноваженого УПЦ з питань вищої освіти і науки, має цілу низку церковних і державних нагород.

Хіротонію архімандрита Гавриїла (Кризини) на єпископа Рівненського і Волинського УАПЦ очолив глава УАПЦ митрополит Макарій у співслужінні наступних владик: Тихона, архієпископа Тернопільського і Бучацького, керуючого Тернопільською та Одесько-Чорноморською єпархіями; Віктора, єпископа Мукачівського і Карпатського, керуючого Карпатською єпархією; Бориса, єпископа Херсонського і Миколаївського, керуючого Таврійською єпархією; а також духовенства кафедральних соборів м. Львова та м.Тернополя, Львівської, Тернопільської та Карпатської єпархій.

Напередодні, у кафедральному соборі під час всеношної відбулося наречення архімандрита Гавриїла (Кризини) на єпископа Рівненського і Волинського. Наступного дня, в неділю, перед початком літургії наречений на єпископа архімандрит Гавриїл склав сповідання православної віри, а в часі літургії через єпископські рукопокладання відбулась його архієрейська хіротонія.

З проповіддю до вірних звернувся архієпископ Тихон, розкривши зміст притчі євангелії, яка читалась цієї неділі. Після відпусту митрополит Макарій звернувся до нововисвяченого єпископа повчальне слово, вручивши владиці Гавриїлу символ архіпастирського служіння - єпископський жезл.

Єпископ Гавриїл подав вірним своє перше архієрейське благословення.

Згодом духовенством було звершено прославлення ікони Божої Матері «Одигітрія». Ця ікона протягом багатьох століть знаходиться у кафедральному соборі Успіння Пресвятої Богородиці Львівської єпархії УАПЦ. До початку XVII ст. вона знаходилася у каплиці Трьох Святителів, а після побудови Успенської церкви стала її головною храмовою іконою - запрестольним образом.

Перед іконою було відслужено молебень, прочитано Євангеліє та молитва, текст якої був затверджений Архієрейським Собором УАПЦ.

Урочистості завершились прикладанням до ікони та помазанням владикою Гавриїлом усіх вірних освяченим єлеєм.

Теги: