Ухвалили правила переходу до української церкви

17 січня Верховна Рада ухвалила процедуру переходу громади з однієї релігійної організації до іншої. Тобто внесла зміни до закону "Про свободу совісті та релігійні організації". "За" проголосували 229 народних депутатів.

Тепер громада зможе перейти до іншої церкви, якщо рішення підтримають дві третини учасників зборів. Після ухвалення накладається мораторій на відчуження майна громади до юридичного завершення всієї процедури. Ті, хто не хоче переходити до іншої церкви, мають право утворити нову громаду. Укласти договір із громадою-власником майна і на його основі користуватися ним.

– Законодавчі зміни полегшують перехід громад Московського патріархату до Помісної церкви України, – говорить релігієзнавець Олександр Саган, 52 роки.

– Раніше не було жодної методики. 8 стаття Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" визначала, що перехід можливий. Але як саме це мало відбуватися, ніде не було прописано. Це давало можливість священикам, єпископам і суддям маніпулювати. Зараз чітко зрозуміло, що для переходу треба, аби таке бажання висловили дві третини громади. Донедавна саме тут був камінь спотикання. У місті Острог 99 відсотків прихожан захотіли перейти до Київського патріархату. Лише двоє людей були проти.

І вони відсудили у громади собор у центрі міста. Ті, хто вирішив перейти, були вимушені будувати нову церкву.

Тепер чітко знаємо, коли стається акт переходу та що для цього потрібно.

А саме: організувати збори та визначити, як саме фіксується волевиявлення. Члени громади мають надати особистий підпис і паспортні дані, за законом. Це дієвий механізм.

Законопроект дозволить зменшити міжконфесійну напругу, що поширюватиме Російська церква в Україні, кажучи про захоплення храмів.

Повністю запобігти майновим спекуляціям навряд вдасться. Але тепер є механізм урегулювання скандалів. У судовому порядку просто треба принести акт зі зборів громади, де стоять підписи тих, хто хоче змінити юрисдикцію. І суддя не зможе прийняти безглузде рішення на свій розсуд.

"Держава не приписує громадянам, до якої церкви належати. Але й не дає будь-яким релігійним "надбудовам" закріпачувати місцеві громади. Вони отримують більше прав, ніж мають над ними церкви", – пише філософ 58-річний Олексій Панич у "Фейсбуку".

Gazeta.ua

Теги: