У Статуті сказано: Річний (постійний) Священний Синод складається з митрополита Київського як Головуючого та дванадцяти єпархіальних архієреїв, що періодично призначаються Головуючим, відповідно до старшинства архієрейської хіротонії. Українське слово "призначаються" мало б перекладати грецьке слово διορίζονται. Натомість у грецькому оригіналі використане слово ορίζονται, вірніше οριζομένων, що коректніше перекладати як "визначаються". Іншими словами, завданням митрополита Київського є не призначати членів, а визначати, хто з них є старший за хіротонією і тому має входити до Синоду.

Таке значення слова ορίζονται випливає і з відповідної норми Томоса, де сказано, що Синод "щороку скликається з Архієреїв, запрошуваних почергово за їхнім старшинством, з числа тих, що мають єпархії в географічних межах України." Отже, завдання митрополита Київського - не призначати членів Синода, а визначати, хто з них є старший за хіротонією, і викликати таких на засідання.

Саме така норма забезпечує соборність у Церкві. "Призначення" ж членів Синода за власним розсудом не дозволяють собі навіть у тих Помісних Церквах, де норми соборності давно стали просто риторичною формою.

Facebook, 06 лютого 2019

Теги: