Вчора в аеропорті "Бориспіль" було затримано та депортовано єпископа УПЦ (МП) Гедеона (у миру Юрій Самуїлович Харон). За офіційною версією у нього вилучили паспорт, оскільки він має громадянство інших країн.

Про депортацію єп. Гедеона (Харона)
Відповідно до чинного законодавства не передбачено санкцій, якщо громадянин України отримає інше громадянство. Однак, якщо людина хоче набути українське громадянство, то повинна відмовитись від інших. Харон цього не зробив.

Він сам зізнавався, в інтерв'ю, що у нього є американське громадянство. Також у нього є закордонний російський паспорт, отриманий у посольстві РФ у Києві. Відповідно до сервісу перевірки російського головного управління міграції цей документ не є недійсним. Моя версія - він продовжив строк дії цього паспорту.
Про депортацію єп. Гедеона (Харона)
Громадянство України Харон набув в обхід Комісії з питань громадянства при Президентові України. Про це свідчить офіційна відповідь АП на запит народного депутата Ігоря Луценка. Це стало можливим на підставі ст. 8 Закону "Про громадянство України". Ю.С. Харон отримав український паспорт за територіальним походженням... на Волині. При тому, що народився та виріс він в Одесі, а його біографія з Волинню ніяк не перетинається. Підозрюю, що мав місце хабар, однак підтвердити це не можу.
Про депортацію єп. Гедеона (Харона)
Гарне питання звідки повернувся Харон? Він був у США, та розповідав конгресменам які люті гоніння на Московський патріархат (у версії самого Харона УПЦ) тут відбуваються. Він також подавав свою версію історії України, у якій власне самій Україні та українцям немає місця, проте є "трієдіний рускій народ".

Ще у біографії єп. Гедеона були незаконні оборудки з землею, дорогі автівки (у монаха, який дав обітницю нестяжання), торгівля тютюном та алкоголем у тюрмах, елітна нерухомість.

В УПЦ (МП) вже розкручують тези про "гоніння". Однак чи притягнення до відповідальності за очевидне порушення закону є гонінням? Якщо так, тоді гонимими слід визнати усіх злодіїв, а не тільки одного. 

Дмитро Горєвой, релігієзнавець, директор Центру релігійної безпеки


Сensor.net.ua


Теги: