Експерти вбачають еклезіологічний вихід із української церковної кризи в паралельному існуванні в Україні двох юридично різних юрисдикцій — ПЦУ та УПЦ (МП), але які сформують єдиний православний Синод із 6 єпископів з ПЦУ та 6 єпископів УПЦ (МП). Подібна схема більше століття існувала в Елладській Православній Церкві після «розлучення» з Константинопольським Патріархатом. Також подібні міжюрисдикційні «асамблеї єпископів» існують в еміграції.

Експерти зазначають, що для греків немає сумнівів у хіротоніях ПЦУ і що вони були прийняті за стандартною грецькою канонічною процедурою прийому з розколу, яка не передбачає ані перерукопокладень, ані перехрещувань. Щиро дивуються, що хтось ставить цю процедуру під сумнів. Досить чітко вказують, що ніхто вже не скасує ПЦУ, як і ніхто не змусить Московський Патріархат піти з України. Тому пропонують шукати вихід із конфлікту з урахуванням цих двох фактів.

«Цілком можливо, що рекомендації CEMES будуть враховані у майбутньому рішенні Елладської церкви щодо України, якщо там взагалі вирішать приймати якесь рішення», — резюмує Дмитро Кузьменко.

Фото wpclipart.com

Теги: