Як зауважується у зверненні, порушення Закону України «Про охорону культурної спадщини» в Харкові давно набули системного характеру: "пам'ятники архітектури та історії чи не щодня знищуються і псуються, а контролюючі органи не тільки не попереджають актів вандалізму, а й заплющують на них очі".

Автори звернення просять главу облдержадміністрації, виходячи з державних і загальнонаціональних інтересів, терміново втрутитися і зупинити незаконне перефарбування Покровського собору, а також зобов'язати користувача — громаду УПЦ (МП) — відновити білий колір пам'ятника.

"Тільки подивіться як тишком-нишком знищується перлина української архітектури 17 ст. Покровський собор в Харкові і поступово перетворюється в якесь "наришкінське барокко". Спочатку його фасади, що були затерті первісно "під рукавицю" отинькували цементно-пісчаниим розчином, потім геть чисто всі покрівлі куполів та намет дзвіниці вкрили титанованою нержавічою сталлю "під позолоту", а в 17ст. вони були вкриті гонтом. Потім розмалювали побілені його стіни "біленьким та трохи зелененьким", а согодні вже розфарбовують аркаду нижнього ярусу в "синенький з біленьким". І ніяких погоджених проектів, чи дозволів не мають. А навіщо? Вони тут діють як хазяї, а на наші пам"ятки національного значення їм чихати хотілося. Наші власті - не реагують, то може, хоч у Київі до когось дійде, що таке в нас коїться?", — пише 13 червня у Фейсбуці Володимир Новгородов, архітектор-реставратор, доцент Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова, дійсний член ICOMOS, член-кореспондент Української академії архітектури.

У свою чергу член консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при ХОДА, професор НТУ «ХПІ» Михайло Красиков зазначає: "Цінність Покровського храму явно недооцінюється владою і городянами. Насправді він є набагато більшим символом Харкова, ніж горезвісний Дзеркальний струмінь або дзвіниця Успенського собору. Він втілює дух всієї Слобожанщини. Його перефарбування виглядає просто абсурдом. Якщо ми втратимо і його, то в Харкові взагалі не залишиться нічого автентичного від XVII століття!".

"Можна сказати, що дотримуватися закону намагається тільки Римо-католицька церква. У православних же порушення відбуваються постійно. За час більш ніж 20-річного керівництва мною харківською філією інституту «Укрпроектреставрація» було виконано безліч проектів реконструкції храмів, але жоден з них не був реалізований навіть на 50%", — додає Володимир Новгородов.

Фото Ф. Дикань, Facebook

Теги: