Попереднім місцем служіння протоієрея Сергія Смориго був столичний храм преп. Серафима Саровського, де він служив другим священником з 2002 до 2013 роки. Після смерті настоятеля цього храму протоієрея Мирослава Стемпеля прихожани звернулися до Київської митрополії з проханням призначити протоієрея Сергія Смориго настоятелем храму. Однак прихожанам представили іншого настоятеля – ієрея Олександра Бахова, який наразі очолює Юридичний відділ УПЦ (МП). У свою чергу, протоієрея Сергія Смориго призначили виконуючим обов’язки настоятеля храму Св. Вмц. Варвари на київських Березняках.

З того часу протоієрей Сергій так і не був призначений повноцінним настоятелем церкви. Водночас парафіяльний скарбник Софія Глебова, яка була призначена благочинним Першого Дарницького благочиння протоієреєм Василієм Біляком, вела на приході самостійну і непрозору фінансову діяльність, що призводила до конфліктів з громадою та священником.

Київська громада УПЦ (МП) перейшла в РПЦЗ

14 грудня 2019 р., напередодні храмового свята Св. Вмц. Варвари, відбулися позачергові збори громади, на яких перед скарбником нарешті поставили питання руба про фінансовий стан справ приходу та надання документального підтвердження. Інвентаризаційна комісія приходу дійшла висновку, що тільки "з січня 2015 р. по грудень 2019 р. сума чистого прибутку, яку Глебова С.П. вивела з церковної каси, становила близько 520 000 гривень". Крім того, сума коштів отримана нею від громади додатково становила майже 70 000 грн. Сума коштів, отримана Глебовою за цей же період від о. Сергія Смориго, для фінансування хору та закупівлі просфор, становила понад 120 000 грн.

"За весь час функціонування храму жодного разу фінансова діяльність церкви ревізійною комісією не перевірялась, а сама комісія, що була створена лише на папері, складалась з осіб, що виконували обов’язки чергових храму. Свою діяльність Глебова С.П. вела одноосібно, не ставлячи до відома ні настоятеля, ні громаду... На протязі двох років з 2013 до 2015 р. в.о. настоятеля храму не мав взагалі доступу до печатки та право установчих документів. Глебова С.П., прикриваючись особою протоієрея Василія Біляка заборонила доступ до них", – йдеться у зверненні членів парафії до предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Онуфрія. При цьому прихожани не певні, чи довели співробітники Митрополії до відома митрополита позицію громади.

Також зазначається, що сам о. Сергій Смориго, який має дружину, що лікується після аварії, та двох неповнолітніх дітей, живе не за рахунок церкви. Протягом свого служіння він не перестає паралельно працювати: 5 років на будівництві, 3 роки на маслобойні, 3 роки на математичному факультеті КПІ, 2 роки таксистом, 2 роки охоронцем, рік вантажником...

25 грудня 2019 р. відбулися загальні збори парафії, поіменним голосуванням було ухвалено рішення про звільнення Глебової С.П. з посади скарбника. Присутній на зборах благочинний о. Василій Біляк, всупереч рішенню, подякував Глебовій С.П. за її сумлінну працю та визнав всі обвинувачення безпідставними. Секретар Київської митрополії о. Віктор Іващук фактично став на бік благочинного, загальмувавши (або не допустивши) розгляд справи митрополитом Онуфрієм. А 4 лютого 2020 р. він оголосив протоієрею Сергію Смориго, що призначення його на посаду настоятеля храму Св. Вмц. Варвари не відбудеться.

Київська громада УПЦ (МП) перейшла в РПЦЗ

Прихожани висловили "повне розчарування діями керівництва УПЦ Московського Патріархату у питаннях кадрового призначення", а також не підтримали окремі напрямки діяльності МП, які стосуються питань екуменізму та членства у Всесвітній раді церков.

Відтак у листі членів громади Св. Вмц. Варвари на ім'я митрополита Онуфрія зазначається: "втративши надію бути почутим Вами, так як всі особисті зустрічі відбуваються тільки через секретаріат Митрополії, громада Св. Вмц. Варвари 55 голосами ЗА (з 67 всіх членів громади) прийняла наступне рішення: Вийти зі складу Української Православної Церкви Московського Патріархату та звернутися до предстоятеля Руської Православної Церкви Закордоном Митрополита Агафангела (Пашковського) з проханням прийняти громаду парафії храму Св .Вмц. Варвари під свій омофор".

7 лютого 2020 року протоієрей Сергій Смориго був запрошений в Одесу на аудієнцію до предстоятеля РПЦЗ митрополита Агафангела та прийнятий в штат РПЦЗ разом з громадою Св. Вмц. Варвари.

Наразі в Першому Дарницькому благочинні УПЦ (МП) м. Києва ініційовано збір підписів під петицією серед жителів Березняків про видалення громади РПЦЗ з лікарняного приміщення по проспекту Тичини, 22. Делегація Київської митрополії УПЦ (МП) на чолі з секретарем, благочинним, Глебовою С.П., вимагають від о. Сергія і громади повернути документи на громаду, печатку, антимінс та ключі від орендованого в лікарні приміщення.

"Протоієрей Віктор [Іващук] у своїй промові неодноразово наголошував, що зміна конфесії – діло добровільне, а от приміщення потрібно звільнити. Це викликало обурення громади, яка не могла зрозуміти, що для представників церковної ієрархії головне: втрата приміщення чи втрата громади?", – зазначають у листі до митрополита Онуфрія віряни і наголошують: цей факт ще раз підтвердив, що вони не помилились у своєму виборі змінити юрисдикцію.

Слід зазначити, що в 2013 р. році декілька громад УПЦ (МП) в Запорізькій області через конфлікт з місцевим архієреєм також перейшли під омофор митрополита Агафангела (Пашковського), який очолює частину РПЦЗ, що в 2007 році відмовилася увійти до складу Московського Патріархату.

Теги: