На зустрічі очільників поліції (крім І. Клименка, був присутній радник міністра внутрішніх справ України Ю. Тандит) та керівництва УПЦ (МП) обговорювалися питання організації богослужінь та проведення пасхальних торжеств в умовах карантинних заходів.

Наступного дня, 11 квітня, в ефірі телеканалу «Інтер» вийшов п’ятдесят дев’ятий випуск щотижневої програми «Слово Предстоятеля», в якій глава УПЦ (МП) митрополит Онуфрій звернувся з духовною настановою до глядачів.

«Сьогодні ми переживаємо таке лихо, яке називається коронавірус, інфекційна хвороба. І багато людей збентежені цією епідемією, і деякі люди питають: “За що це мені це попущено? Я не зробив нічого недоброго”. Бог попускає нам з деяких причин. Це, по-перше, за наші гріхи, а друге — Господь попускає нам для того, щоб нас протверезити. Щоб зробити нас тверезими. Тому що багато з людей живуть на землі в такому ложному геройстві. Вони так дивляться на чуже горе, коли воно далеко від них або на екрані телевізора, і так легко його переживають, переносять, і говорять, що я нічого не боюся, я нічого не визнаю, я герой, мені нічого не страшно. А ця хвороба, яка прийшла на нас, вона протверезила таких людей. Дала їм можливість торкнутися до горя самому, особисто...», — зазначив глава УПЦ (МП).

Під час промови митрополит Онуфрій згадав "випадок" про журналіста, який хотів писати про ув'язнених і сів у в'язницю, за домовленістю з начальником тюрми. Та одразу після цього узнав, що той начальник помер, відтак повністю посивів від страху, що тепер доведеться весь час сидіти у в'язниці. Але виявилося, начальник не помер, а обманув журналіста, бо хотів, щоб той пережив справжній страх ув'язненого. Після того, наголосив митрополит, журналіст змінився, перестав писати і став жити благочестиво. Отже, важливо вміти зустріти горе і пережити його, підсумував глава УПЦ (МП).

На сьогоднішній день УПЦ (МП) офіційно підтвердила лише три випадки захворювання її священнослужителів на COVID-19 — у Чернівецькій області. Водночас, за даними КМДА, у Києво-Печерській лаврі 6 квітня було виявлено 4 випадки захворювання на COVID-19. Офіційний сайт УПЦ (МП) ще 4 квітня повідомив про тестування на захворювання коронавірусною інфекцією насельників лаври, але досі не повідомив про результати тестування. За даними 24tv.ua, на 10 квітня у Києво-Печерській лаврі виявили щонайменше 30 випадків коронавірусу у священнослужителів, включаючи намісника лаври митрополита Павла (Лебідя). З коронавірусом також госпіталізовано архієпископа Іону (Черепанова), вікарія Київської митрополії і голову Відділу у справах молоді УПЦ (МП).

Також "за результатами проведення лабораторних досліджень підтверджено зараження вірусом COVID-19 священиком УПЦ-МП з Почаєва ієреєм Олександром Марценюком", повідомляє місцеве видання. Священник підпрацьовує в ексурсійному бюро Почаївської лаврі, співає у хорі монастиря. До цього у Молдові виявили коронавірус у групи осіб, які повернулися з Почаївської лаври.

Теги: