Андрій Юраш закликав релігійні організації "реагувати" на розгляд справи в Конституційному суді щодо перейменування релігійних організацій, а саме: зробити "фахову оцінку й розуміння того, які може мати наслідки ухвалення того чи іншого рішення КС", "зробити з цього певні аналітичні висновки" та "донести це в той чи інший спосіб".

"Наступного тижня ми будемо свідками того, як Конституційний Суд почне розглядати подання 49 депутатів ще попереднього парламенту, які хочуть уневажнити норму одного з законів, ухваленого 20 грудня 2018 року", — сказав Андрій Юраш та назвав злочином не втручання в розгляд цієї справи. На його думку, пасивну позицію релігійних громад щодо цього питання не можна буде вважати "цілком адекватною".

"А те, які в нас суди, – ми розуміємо і маємо багато підтверджень цього", — пояснив він. При цьому посадовець поділився припущенням, що саме такої "активної позиції" чекають від державних органів, а також і від нього в суспільстві.

Голова Юридичного відділу УПЦ (МП) протоієрей Олександр Бахов вважає це "закликом до тиску на Конституційний суд України".

"Своїми закликами до релігійних організацій та державних органів щодо впливу на Конституційний суд аби останній не прийняв неправильне рішення, Андрій Юраш вчинив дії, що містять ознаки кримінального злочину, передбаченого ч.2 ст.376 КК України — втручання в діяльність судових органів, ч.1 ст.364 КК України — зловживання владою або службовим становищем", — проаналізував висловлювання чиновника голова Юридичного відділу УПЦ.

У зв’язку з цим, голова Синодального відділу УПЦ (МП) протоієрей Олександр Бахов звернувся до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням звільнити Андрія Юраша.

"Прошу розглянути питання звільнення пана А. Юраша з посади завідувача відділу з питань релігії, забезпечення права громадян на свободу світогляду і віросповідання Секретаріату Кабінету Міністрів, оскільки його поведінка не відповідає не тільки морально-етичним, а й діловим та службовим нормам. Використовуючи своє службове становище, він дозволив собі тиск та втручання в роботу Конституційного суду, та закликає до таких же дій державні органи й релігійні організації", — сказав він.

Заклик протоієрея Олександра Бахова виглядає парадоксальним, оскільки з боку представників УПЦ (МП) також неодноразово висловлювались сумніви в об'єктивності судів щодо розгляду справ, пов'язаних з УПЦ (МП). Крім того, самі віряни УПЦ (МП) і просили перейменувати свою конфесію з наближенням її назви до РПЦ/Московського Патріархату.

Теги: