Коли ознайомився із нашумілою статтею Президента РФ В.Путіна "Про історичну єдність росіян та українців", відразу виникло враження, що читаю "Почаївський листок". На двох з половиною газетних сторінках вкладені готові відповіді на всі у світі запитання.

Це по суті готовий світогляд. Просто віруй і дій. Вибір вже зроблено за тебе. Якщо ти з нами, значить з Богом, якщо проти - ворог.

***

Цей Текст, як на мене, радше релігійний аніж публіцистично-історичний.  В такі речі можна або мовчки вірити, або взагалі не звертати увагу.
Жоден історик, який себе поважає, не зможе згодитися із переважною більшістю інтерпритацій поданого у статті історичного матеріалу.
Викладені в тексті тези - застарілі пропагандиські кліше. Вони компактно зібрані в один текст.
Усі ці тези давно розвінчані. Сперечатися тут немає з чим. Це стандарт державної проповіді, який не передбачає заперечень і диспутів.
Раніше подібна пропаганда звучала у ЗМІ ніби неофіційно, як власна думка Соловйова, Скабеєвой, Кисельова... Але коли під пропагандиськими фальстфікатами підписався Президент і розіслав у армію, це означає, що жовта преса стає державною програмою.

***

Проте В.Путін - не Гітлер. Він не харизматичний народний лідер і навряд чи здатен розбудити дух нації і повести людей за собою. Він просто бореться за владу.
Цей текст як на мене не стільки чітка програма дій, скільки розвідка боєм - чи прохаває піпл чи ні. Чи піде за сучасним Президентом "За Родіну! За Сталіна!"
У статті багато місця надано ІІ Світовій війні. Вона названа Великою  Вітчизняною. І не даремно. В статті під Вітчизною росіян розуміються усі території бувшої Російської та Радянської імперій.
Існування суверенних держав на них трактується  як  незаконне, якщо вони не бажають вступати в політичний союз з Росією. Приєднати ці території до РФ буде історичною справедливістю, як приєднання Криму.

***

Текст статті сформульовано як моральне повчання всьому світу, як потрібно жити. На геях з ліберальної Європи акцентується увага. Про власні гріхи не згадується - ні про древньоруські міжусобиці, ні про злочини радянської вдади ні про репресії, Сталіна...
Ця стаття  - своєрідне "житіє" безгрішного руського народу. Він завжди усім хотів добра і через те всюди мав ворогів.
В тексті повністю відсутня самокритика. Вражає така тотальна впевненість у собі. Із статті виглядає, що Росія - то якийсь вирок Божий для усього грішного світу.

***

Стаття підсумовується гаслом: "Ми ніколи не згодимся з Україною, яка ненавидить Росію".
Хоча Росію ніхто не ненавидить, просто росіян просять зважати на інших. Зокрема на існування українців - того етносу, який здобув свою державність у ХХ ст, як і більшість сучасних націй.
Україна здійснилась як унікальний народ зі своєю державою. Текст В.Путіна - то суцільне заперечення очевидного.

***

Ця стаття здебільшого штудіюватиметься там де прослідкують, щоб її прочитали. Сучасне покоління навряд чи добровільно читатиме подібні проповіді.
Цей дешевий інтелектуальний продукт розкрутять усі російські телеканали. Так само колись заставляли вивчати висновки з'їздів КПРС.
Доля статті В. Путіна , як на мене, буде така ж сама, як і в більшості "Почаївських Листків" про "жидомасонське мірове правітельство" - вони з часом опинилися на смітниках.
Певен, що згодом ця стаття валятиметься на смітниках історії. Головне, щоб сьогодні не лилася кров і люди не сварилися одне з одним.

Facebook, 19 липня 2021

Теги: