Вхід

У вас немає акаунту на Religion.in.ua? Зареєструйтесь

611
Magdalina [профіль]

Цитата: Mytar
"Литвин" це підданий ВКЛ:))
підтримую.
князь Острозький називав себе не просто литвином, а "литвином руського роду".

Про це написано в авторитетній науковій праці - "Україна: литовська доба", де співавтором є відомий литуаніст Русіна О.
І в ті часи ще не було усвідомленого поділу на українців та білорусів. Так що мир:)

610
Magdalina [профіль]

Кроме того, исследователи ставят под сомнение сам факт того, что Аскольд и Дир в действительности были соправителями или даже современниками друг друга; вполне возможно, что таковыми их сделал летописец.

у середньовічній Європі це було нормальне явище, коли правили 2 князя: 1 головний, другий ніби заступник. Хоча це не так часто бувало, але бувало.

Це лише в Московії да Золотій Орді завжди братовбивство за престол :( Хоча зараз маємо змогу спостерігати чудовий приклад середньовічного тандему :)

А що копії  "Повісті врємєнних літ" сфальсифіковані, то це довів Білінський Володимир ("Країна Моксель"). У 3-му томі він ще більш детально це показав.

609
Magdalina [профіль]

я, звісно, співчуваю родині погорільців і бажаю їм Божої допомоги.
але от уважно переглянула відео і такі роздуми виникли...
УЖЕ 80 тисяч було зібрано і на них звели тільки фундамент! А наприкінці хлопчик пояснює, що за планом у буд. має бути майже кожному по кімнаті. Тобто, замахнулися на великий просторий будинок. Але можна ж було скромніший проект розробити? Мої дід та баба коли будували собі нову хату після війни, то купили дерев*яний зруб на Західній Україні, перевезли його та поставили 2-кімнатну хату для родини з двома дітьми різної статі. Це я до того, що знаючи, що йде зима, можна біло б скромніший будинок спланувати. Хіба ні?

Євангеліє не згоріло, але ж не можна тлумачити це як привід для вседозволеності, вважати себе особливими улюбленцями Бога... Чудеса даються здебільшого для укріплення віри...

608
Magdalina [профіль]

Але новий директор так званого "КАЦу" Микола Федоришин вирішує лише власні господарські питання, як наприклад, будівництво особистого житла поруч із городищем. В жахливому стані перебувають і знахідки, передані до фондів музею археологами минулого року: після так званої "реставрації" навіки втрачена унікальна давньоруська бронзова булава. На території села "орудують" мародери з металодетекторами, яким усіляке сприяння в роботі надає М.Федоришин.

ані стида, ані совісті, ані страху Божого за злочини проти народу свого, для якого історична пам*ять є запорукою виживання і збереження свободи від завойовників....

607
Magdalina [профіль]

Але чому ви тоді крадете ті голоси? Чому ви забуваєте ту заповідь «Не вкради!»? Все — якщо ти вкрав, ти порушив закони Божі, а раз так, то ти вже не можеш бути при владі. І так у всьому. З цього починається держава.

я так розумію, це про фальсифікації під час виборів. Побільше слід про це зараз слід говорити духовенству, а то багато є людей, які без усяких докорів совісті брали участь у фальсифікаціях на кожних виборах, які в нас були. І мабуть, усі вони на Великдень паски святять... зі спокійною совістю....
а фальсифікатори порушують не лише заповідь "не вкради", але і "не лжесвідчи"

606
Magdalina [профіль]

Tim,
А я ніде не говорила, що протестанти у всьому праві і непогрішимі.
І адвокатом тут не є.
Ми тут зачепили обговорення конкретної теми - Таїнство Причастя з магічним якимсь змістом чи Євхаристія як вечеря любові з молитвами подяки Богу, що єднає християн і є знаком віри?

спеціально для Вас знайшла:
духовенство высоко держало крест, исполняя с риском для жизни свои обязанности – исповедуя, совершая тайные службы, даже причащая людей на клюквенном соке (за неимением вина) и трухлявом тюремном хлебе. Если бы это обнаружилось, священника могли бы отправить в «штрафную зону» — на знаменитую соловецкую Секирину гору, например, откуда возвращались немногие

https://www.pravmir.ru/sobor-novomuchenikov-sila-ne-v-sile-a-sila-v-lyubvi/
щоб Ви не казали, що Вам про таке не відомо fellow

605
Magdalina [профіль]

щодо німецького екуменічного перекладу Євангелія, то я використовую аж ніякий не "новий" переклад. Це узгоджений міжконфесійний переклад 1980 року (перевидання), виданий католицьким видавництвом Verlag Katholisches Bibelwerk GmbH, Stuttgart
Погоджено з радою Євангельської Церкви Німеччини, Німецьким біблійним товариством та католицькими єпископами ФРН, Австрії, Люксембургу, Швейцарії

Звісно, незважаючи на німецький педантизм, і там може бути невірний переклад. Але і російський, і старослов*янський - теж недосконалі.
Мабуть, даремно я використала цей аргумент, бо це несуттєво насправді.
Цитата: Tim
Вы очевидно не смотрели мой коммент. Христос ,говоря о Своём Теле говорит "кто не будет есть ..". то в греческом варианте стоит слово,которое означает "разрывать зубами сырое мясо"
а Вам відомий вислів "гризти граніт науки"? Не вважаю, що це якось спростовує тлумачення про те, що саме вчення Христа і є тим хлібом, який слід гризти. Якщо подумати добре, то ті, які не вгризаються в євангельські тексти, насправді не знають Євангелія...

щодо Лопухіна - то я не впевнена, що його тлумачення є голосом Святого Духа. Вибачте, але я кажу чесно.

604
Magdalina [профіль]

Марк Аврелій,
Ів. 6:63 говорить про те, що слова, себто вчення Христа, є життям. але не лише це місце, але й попередні вислови, як цей: "Істинно кажу вам: хто вірить у мене, той має життя вічне" (Івана 6:47).
А в німецькому екуменічному перекладі вживається словосполучення, яке можна перекласти не лише як "хліб живий", а скоріше як "хліб, який живе зараз" (рос. "хлеб живущий"). Це теж наводить на певні роздуми, що Христос мав на увазі Себе, свою проповідницьку діяльність як хліб - тобто, те, що людині необхідне для життя.

603
Magdalina [профіль]

Цитата: Марк Аврелій
Самі ж співрозмовники Христові зрозуміли ці слова буквально, пригадайте текст Євангелія, і Христос їх не став поправляти
у тому-то й річ, що Христос поправив учнів, витлумачивши їм свої слова потім, і про це я якраз і писала (повторю):
Цієї бесіди Ісуса про тіло і кров не зрозуміли ні юдеї, ні більшість учнів, саме тому, що буквально зрозуміли. Але Ісус далі учням пояснив суть цього символізму: "Дух робить живим, плоть не можна використати (для вічності); СЛОВА, які Я вам кажу, є духом і життям." (Ів. 6:63)

П.С. Дивно, що протестанти проігнорували цю дискусію в коментах...

602
Magdalina [профіль]

Цитата: Марк Аврелій
погляньте не ось оцей розділ книги, про яку я вам говорив.

ну, прочитала. Розумієте, справа в тому, що все залежить від того, на якій логічній позиції людина стоїть. Якщо буквальне тлумачення - то розуміння тих слів Христа і відповідних місць в посланнях Апостолів буде одне, якщо на духовно-символічній - інше. І спільну точку зору тут не знайдеш, здається.

аргументи тієї книги з посиланнями на Євангельський текст не переконують, бо я вже тим цитатам навела тлумачення в попердньому коментарі. Узагалі, логіка автора мене вбила: якщо православне вчення про перетворення хліба й вина спокушає когось (відвертає від віри в Христа), то тільки воно і є істинне. Оце так аргумент!

щодо посилань на Отців Церкви, то в 1-3 століттях були різні богословські тлумачення. Коли з 4 ст. на соборі (за участі імператора Риму) визначили "єдиноправильне" вчення, то опісля стали визнавати лише думки тих богословів, які співпадали з цим загальноприйнятим. Навіть вчення священика Арія зараз неможливо точно вивчити, бо оригінали його праць знищені Церквою.

Зараз практика Церкви ДУЖЕ нагадує магію: звершується набір певних дій і слів, пропагується, що без причастя не спасешся, і що єдино "дієве" причастя є "тільки в нашій" Церкві-кофесії ! Давня дискусія православних з римо-католиками про те, чиї таїнства є дійсними, дуже нагадує суперечку чаклунів, чия магія сильніша. ИМХО

601
Magdalina [профіль]

так, мужі і братія, я тут подумала, помолилась і ось:
Дякую Марку аврелію за посилання, прочитаю з часом, а зараз...

те, що мученики вважаються спасенними без обряду хрещення і причастя, ДОВОДИТЬ те, що ЦЕ можливо!
Цитата: Марк Аврелій
Якщо коротко, "запозичень" щодо Тіла і Крові Христових в Євангелії з інших, язичницьких практик не було.
Я не мала на увазі сам текст Євангелія, а що його буквальне тлумачення у випадку з причастям цілком може бути запозиченням з язичницької практики. Ці висновки самі склалися в моїй голові, про це я ніде не читала. А про самі язичницькі звичаї - то підручник той - 1990-х років, для вищих навчальних закладів України (авторів не пригадаю).
то в собі ви не будете мати життя " Ін.6:53 Ви вважаєте, що ці слова слід розуміти символічно?
У Євангелії німецького екуменічного перекладу написано не "будете", а в теперішньому часі: "хто не їсть Плоті Сина, той не має життя", тобто, ДО смерті на Хресті і ДО Таємної Вечері, ще за життя Ісуса можна якось їсти його Тіло!!
Слова "істинно кажу вам" ЗОВСІМ не означають, що слід буквально розуміти. Порівняйте там же: "Істинно кажу вам: хто вірить у мене, той має життя вічне" (Івана 6:47) Зауважте, про причастя не йдеться.

Узяла книгу прот. Андрія Горобця "Чому ми православні...", де він заперечує протестантам і... дивна річ - психологія людини! Доки я забороняла собі сумніватися в єдиноправильності православ*я, аргументи о. Андрія видавались мені переконливими. А тепер - переконливими виглядають аргументи протестантів, які він там цитує.

Отже, там цитується проестант Генрі Тіссен: "Ісус сказав, що їсти Його тіло і пити Його кров, це означає увірувати в Нього." Див.Ів. 6:33,35.
Після того як Ісус сказав "Я є хлібом життя", Він докоряє: "а ви і бачили Мене, і не вірите." (Ів. 6:36) Це також підтверджує тезу Тіссена. Ні про яке майбутнє таїнство Причастя, перетворення чогось на щось там не йдеться.
Цієї бесіди Ісуса про тіло і кров не зрозуміли ні юдеї, ні більшість учнів, саме тому, що буквально зрозуміли. Але Ісус далі учням пояснив суть цього символізму: "Дух робить живим, плоть не можна використати (для вічності); СЛОВА, які Я вам кажу, є духом і життям." (Ів. 6:63)

600
Magdalina [профіль]

Цитата: Tim
какой дурак Вам сказал,что тексты Евангелий были написаны в 2-3м веке?
Православная энциклопедия под ред. Патр. Московского Кирилла :)
если внимательно читать и сопоставлять даты - то...

спорить с Вами не буду, но Вы меня ни в чем не убедили, ибо Ваши аргументы мне хорошо были известны, я в них несколько лет убежденно верила :)
Вы даже не поняли МОЕЙ логики (и не только Вы). Впрочем, с этим я сталкивалась уже не раз. В семинариях до такой степени зазубривают богословскую риторику, что потом не способны абстагироваться и увидеть, что она в большинстве случаев- искусственная, нелогичная. А Бог - существо простое, как сказал не помню кто. "Пойте все разумно", а богословы убеждают в другом: не понимаешь, не видишь логики - это ты просто дурак, не можешь понять величия дел Бога. И при этом считают, что уж они-то понимают! Или лукавят?
Вот Марк Аврелий отправляет меня к духовнику. А я предвижу реакцию (подобную Вашей) и не хочу этот разговор даже начинать. Бог найдет способ дать мне знания, как и раньше Он вел меня. и Интернет, кстати, оч. полезная штука. Я пытаюсь понять доводы протестантов и нахожу, что в них есть своя логика.

Есть и вопрос № 5. На него могли бы ответить изучающие иудаику.
Почему для благодарения использовалось именно вино, а не безалкогольный напиток? Неужели Бог не предусмотрел, что некоторые люди имею аллергию на алкоголь, а некоторые не имеют вина в силу обстоятельств (отшельники, например)?? Читала, что в лагерях ГУЛАГа причащались виноградным соком за неимением вина.

Да, по поводу обычаев язычников - это из учебника по религиоведению. Неоязычники тут ни при чем :)

Цитата: Марк Аврелій
то в собі ви не будете мати життя " Ін.6:53 Ви вважаєте, що ці слова слід розуміти символічно?
Я ДОПУСКАЮ можливість символічного тлумачення. Але ще не можу сказати, яка саме тут символічна логіка. Багато святих мучеників, які гинули за віру НЕХРЕЩЕНИМИ і БЕЗ причастя!!!!!

599
Magdalina [профіль]

Марк Аврелій,
а от поясніть мені таке:
1. обряд переломлення хліба й запивання вином з обов*язковою при цьому подячною молитвою є дуже давнім: це робили Авраам зі священником Бога Мелхіседеком. Тобто, Христос НЕ запроваджував нічого нового, він за Таємною вечерею зробив досить звичну для юдеїв річ. Можливо, Він і під час інших вечерь це робив, але в Євангелії описали цю, останню.

2. Ісус багато говорив притчами, символами. Але чомусь його слова "це є тіло Моє" і "це є кров Моя" тощо православні та католики тлумачать буквально, і готові розірвати всякого, хто в такому тлумаченні сумнівається.

3. У язичників того часу нормальним було приносити боам жертву-тварину, і потім її їсти, і через це вони теж вважали, що поєднуються зі своїм богом. Язичники взагалі вважали, що походять від якогось кокретного бога по крові і роду. Виникає підозра, що буквальне тлумачення вищезазначенихслів Христа є... запозиченням з язичництва, адже тексти канонічних Євангелій писались аж у 2-3 ст.

4. Якщо під час Таїнства Причастя ми єднаємось із Богом, то чому так багато воцерковлених людей ЯВНО грішать?? І якщо Причастя спасає, то навіщо Христос так багато говори проповідей про те як треба жити? І якщо без Причастя не можна спастись, то ЗВІДКИ явились під час Преображення на Фаворі Мойсей та Ілія? Хіба з пекла випускають з посланнями? А вони наставляли Сина Людського про те, що Йому належить пережити.
Це питання до всіх, хто здатен переконливо відповісти....

598
Magdalina [профіль]

Цитата: АРХМ АВВАКУМ
Евангелие - вот, краеугольный КАМЕНЬ объединяющий нас! Все остальное, помимо священного Писания: правила, догматы, каноны, учения, концепции, доктрины - всего лишь интерпретации Евангелия. Так, что возлюбим друг друга, постараемся понять друг друга и поможем друг другу. Это - высокая духовность

отче, я хочу попросити  у Вас пробачення за той інколи різкий тон, яким я іноді відповідала Вам, намагаючись бути "суперправославною". Я Вас не розуміла, як і більшість з нас. Ви ставили на цьому форумі питання провокативні, які виникають, певно, у кожної людини, яка щиро шукає Істину і вивчає Євангеліє як розумом, так і практикою.
Лише тепер я почала доростати до Вашого рівня. Мій розум звільнено від стереотипів.
І буду шукати Правду Божу далі поміж усього навколоцерковного словоблуддя.

597
Magdalina [профіль]

Tim,
Ваші відповіді - це словоблуддя і лукавство. на Таємній вечері було вино, не розведене водою, це факт. Апостол Петро був одружений, і є послання апостола Павла, якщо не помиляюсь, де написано, що єпископ має бути однієї дружини чоловіком!

Просто Православній Церкві нема що відповісти на це і вона прикривається тим, що Дух Святий в пізніші віки ніби-то так покерував через Отців і Собори, що все змінилося. Дуже зручна позиція. Тільки мене вона більше не переконує!
Я більше не вірю в непогрішимість православної церкви (як і будь-якої іншої ЗЕМНОЇ церкви), в непомильність Соборів. Всі люди грішні, один лише Бог не помиляється.

НОВИНИ

Всі матеріали

останні коментарі

При участии «Кремлевской ...

MichaelWeP

MichaelWeP написал:

Вы вашу . Предлагаю также посмотреть пользительные сайты https://tinyurl.com/2pmdaqvf магнитный корректор осанки выравнивает линию позвоночника АКЦИЯ! -53% СКИДКА https://tinyurl.com/2dwm7zb7 Безопасное лечение спины без дорогих операций АКЦИЯ! -53% СКИДКА https://tinyurl.com/2pmdaqvf магнитный корректор осанки АКЦИЯ! -53% СКИДКА https://baoly.ru/d3d3 магнитный корректор осанки АКЦИЯ! -53% СКИДКА https://baoly.ru/74 Безопасное лечение спины без дорогих операций АКЦИЯ! -53% СКИДКА @good= 52dsffg6$%^dsgewtettt

Александр Лукашенко: "Бе...

JXrumerH

JXrumerH написал:

The nice answer!

Глава УПЦ (МП) закликав П...

Onufriy

Onufriy написал:

Дивовижно, але Онуфрій навіть засудження московської агресії використав для пропаганди "мишебратства" і єресі "єдинокупелія":
"просимо негайно припинити братовбивчу війну. Український і російський народи вийшли із Дніпровської купелі хрещення"

Глава ПЦУ засудив спільну...

Onufriy

Onufriy написал:

Війна проти України породжена багаторічною проповіддю проклятої єресі "російського світу"

Церкви в Україні не платя...

dutchak1

dutchak1 написал:

Стаття з суміші цитат напівграмотних спеців, розведена такими ж напівграмотними штатними релігієзнавцями.