Портал "Релігія в Україні" продовжує знайомити читачів зі статистичними даними релігійних організацій України. До уваги пропонуються схеми-таблиці, які наочно показують склад єпархій, вікаріатств і єпископату трьох основних гілок українського православ’я - Української Православної Церкви (у юрисдикції Московського Патріархату), Української Православної Церкви Київського Патріархату та Української Автокефальної Православної Церкви.


Узагальнення структури православних Церков України зробив член редакції порталу "Релігія в Україні" Володимир Мельник.


Склад єпархій, вікаріатств і єпископату зроблений на основі відкритих джерел (державних та церковних органів) станом на 1 квітня 2013 року. Статистика парафій і храмів дана станом на 1 січня 2013.


Якщо читачі помітять неточності у зібраних даних, автор з вдячністю прочитає критичні зауваження у коментарях до публікації та внесе відповідні зміни.

Перелік структурних одиниць Церков подано в алфавітному порядку (у сьогоднішній публікації пропонується список від А до К).


Примітки до схеми-таблиці єпархій дивіться наприкінці публікації.

Примітки до схеми-таблиці єпархій


I Склад єпископату та єпархіально-адміністративний поділ церков подано станом на 1 квітня 2013 року.

Інформація щодо кількості громад подана станом на 1 січня 2013 року за даними Міністерства культури України. Наприклад: 392/2 [5] (220) + 15 (77) означає: Громад зареєстрованих / незареєстрованих [пам'яток архітектури] (священнослужителів) + Монастирів (ченців і чорниць)

II Згідно Помісному Собору УАПЦ (Київ, 14-15 вересня 2002 р.) на період до Всеукраїнського Православного Помісного Собору

Духовним опікуном УАПЦ є предстоятель УПЦ в США й УАПЦ у діаспорі Блаженніший митрополит Іринупольський (Чикагський) Костянтин (Баган).

Предстоятелем УАПЦ в Україні є Високопреосвященніший митрополит Тернопільський і Подільський Мефодій (Кудряков).

Керуючим справами УАПЦ є архієпископ Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко).

Згідно Архієрейському Собору УАПЦ (Київ, 30 січня 2002 р.) керуючим Київською єпархією УАПЦ є митрополит Тернопільський і Подільський Мефодій (Кудряков).

2 березня 2003 року арх. Харківський і Полтавський Ігор (Ісіченко), керуючий справами Патріархії видає указ про вивід за штат УАПЦ мит. Тернопільського і Подільського Мефодія (Кудрякова) ті єп.. Черкаського Якова (Макарчука).

8 квітня 2003 року Архієрейський собор і Патріарша рада УАПЦ виводять за штат УАПЦ арх. . Харківського і Полтавського Ігоря (Ісіченко) та забороняють у священнослужінні до покаяння. Після цих подій мит. Мефодій згадується під титулом "Блаженіший митрополит Київський і всієї України.

29 березня 2006 р. Державним департаментом в справах релігій Міністерства юстиції України було зареєстровано статут Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (оновленої).

III В числівнику вказано громади, статути громади яких зареєстровано у встановленому законом порядку, у знаменнику – громади, які діють без реєстрації своїх статутів, що дозволено українським законодавством.

 IV В дужках вказана загальна кількість громад церков трьох юрисдикцій в області.

Список скорочень:


парт. - патріарх; митр. - митрополит; арх. - архієпископ; єп. - єпископ; вік.- вікарний архієрей; кард. - кардинал; арх.-митр. – архиєпископ-митрополит; єп.-орд. - єпископ-ординарій; єп.-пом. - єпископ-помічник; єп.-ем. - єпископ-емерит (єпископ-пенсіонер); м. прот. - митрофорний протоієрей; прот. - протоієрей; керуюч. – керуючий архієрей, одночасно з основною єпархією. КДАіС – Київська духовна академія і семінарія; ВЗЦЗ – Відділ зовнішніх церковних зв’язків.

Теги: