Московський митрополит УПЦ КП закликав українців на надзвичайний з’їзд у зв’язку з рішенням Верховного суду Росії про ліквідацію Об’єднання українців Росії18 травня 2012 р. Верховний суд Росії прийняв рішення про ліквідацію Об’єднання українців Росії (ОУР). У зв'язку з цим голова Ногінського осередку ОУР в Московській області, керуючий Московсько-Богородською єпархією УПЦ Київського Патріархату митрополит Адріан закликав керівників всіх офіційних і неофіційних в РФ українських організацій прибути до Москви 26-го травня на надзвичайний з’їзд ОУР, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на поширений митрополитом лист.

26 травня в Москві заплановано проведення VII позачергового з’їзду ОУР, на котрому передбачається зняття всіх питаннь із змістом нового Статуту організації перед Мінюстом РФ та проведення установчого з’їзду загальноросійської організації «Просвіта». Митрополит Адріан закликає керівників українських організацій не ігнорувати цей день, а прибути до Москви щоб кожен виступив "зі своїми ґрунтовними пропозиціями або критикою, як вийти з цього положення і кому можна довірити долю членів української діаспори в Російській Федерації".

Митрополит наголошує також, що в Росії "немає жодної середньої школи, жодного українського храму, жодного українського театру і концертного залу, жодного каналу по телебаченню і радіо, жодного журналу і навіть газети", хоч українців в Росії близько 13-ти мільйонів чоловік. На його думку, така ситуація склалася не лише через байдужість російської влади до українських інтересів, але й завдяки лжедіяльності деяких українських діячів в Росії.

Митрополит нагадує, зокрема, що у свій час він пропонува керівникам ОУР сформувати у Москві православну середню загальноосвітню українську гімназію, але його ніхто не підтримав. Тоді як у Ногінську Московської області була не тільки зареєстрована, але й функціонувала подібна гімназія, "в якій навчалися 350-т учнів і учениць, а навчання в класах відбувалось паралельно, тобто дівчата та хлопці навчалися окремо, вивчаючи науки, всі предмети з Міністерства освіти РФ, а також 20-ть додаткових предметів, які не вивчалися в державних середніх школах". Ця гімназія "керувалася вчителями, яких було до 70-ти на чолі з ректором, архімандритом, а потім Архієпископом", тобто нинішнім митрополитом Адріаном. При цьому останній був депутатом двох рівнів: Московської обласної та Ногінської міської Рад. "Все це давало мені сили і можливості творити правду Божу і корисно жити для російського та українського народів", - повідомляє владика Адріан.      

За попередніми даними, на позачерговому з’їзді українських організацій Росії розглянуть створення нової загальноросійської організації, врахувавши при цьому досвід роботи і закриття ОУР. На зустрічі обговорять основні цілі, напрямки, форми спільної роботи тощо.

Теги: