300 прихожан Київського Патріархату заявили, що їх примушують переходити до Московського ПатріархатуПарафіяни релігійної громади Святого Володимира УПЦ Київського Патріархату в смт. Новоархангельськ, що на Кіровоградщини, оприлюднили звернення, в якому "з повною відповідальністю заявляють про брутальні порушення наших прав органами виконавчої влади та їх керівниками: головою Кіровоградської обласної державної влади С. Ларіним, головою Новоархангельської районної державної адміністрації О. Кожухарем та іншими посадовими особами вказаних установ", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Як зазначається у відкритому листі, порушуючи ст. 19 і 35 Конституції України "у липні 2012 року голова місцевої райдержадміністрації Кожухар Олег Володимирович неодноразово викликав настоятеля нашої громади і, застосовуючи улещування та погрози, намагався примусити о. Іллю перейти до Московського Патріархату".

В цей же час, продовжують автори листа, "Демішкан Володимир Федорович обманним шляхом отримав оригінали установчих документів громади і, як нам стало відомо з відповіді губернатора на лист єпископа Марка, подав нібито від громади (!) заяву до обласної адміністрації про перехід громади під руку Москви. Всупереч вимогам ст. 12-14 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», п. 8 Статуту громади така заява була прийнята до розгляду Кіровоградською облдержадміністрацією".

Натомість заява від громади про реєстрацію статуту в новій редакції, прийнята на Парафіяльних зборах, очолюваних настоятелем, від 02.08.2012 року, покладена в довгий ящик. Новоархангельська райдержадміністрація повідомила, що такі збори не відбувалися взагалі. "Однак, -- заперечують парафіяни, -- законом визначено, що Парафіяльні збори складаються не з представників райдержадміністрацій, не з чиновників, а з православних віруючих, кліриків і мирян, які регулярно відвідують богослужіння і перебувають у послухові настоятелю. Нахабно, цинічно і відверто знехтувані права сотень мешканців Новоархангельська – вірних Київського Патріархату".

Відповідь голови КОДА С. Ларіна на запит єпископа Кіровоградського і Голованівського Марка, УПЦ КП, про ситуацію, що склалася, парафіяни вважають "брехливою і упередженою".

Мета злодіяння, пишуть вони, – забрати Свято-Володимирський храм, який збудовано українською релігійною громадою, і віддати його УПЦ (Московського Патріархату).

"Звертаємось до Президента України, Прем’єр-Міністра України, Міністра культури України, Генерального Прокурора України, Голови Служби Безпеки України, з вимогою відновити законність і правопорядок, спокій і мир у житті православних у смт. Новоархангельськ", -- закінчують свого листа парафіяни 9 вересня 2012 року.

Під листом підписалося разом з настоятелем громади більше трьохсот парафіян храму. Також готується офіційна заява Управління Кіровоградської єпархії УПЦ КП.

Теги: