Парламент відхилив законопроект, який вирішував проблему дискримінації віруючих щодо публічних мирних зібраньЗ початку одинадцятої сесії Верховна Рада вже розглянула кілька законопроектів, що стосуються діяльності релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

З огляду на протести громадськості, депутати домовились відтермінувати розгляд у повторному другому читанні законопроект № 2450 «Про свободу мирних зібрань» до того часу, як він здобуде позитивні висновки Венеціанської Комісії.
 
Водночас парламент відхилив законопроект № 10569 (автор – Ю.Мірошниченко), який передбачав внесення змін до низки законодавчих актів у разі ухвалення попереднього проекту.

Слід наголосити, що відхилений проект містив зміни до Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», які вирішували проблему дискримінації віруючих і релігійних організацій при реалізації права на публічні мирні зібрання. Зокрема, дозвільний порядок їх проведення замінювався на повідомчий, як це передбачено статтею 39 Конституції України.

6 вересня 2012 року народні обранці ухвалили у першому читанні за основу урядовий законопроект № 10472-1 щодо внесення змін до Закону України «Про захист персональних даних».

Цього ж дня парламент ухвалив Закон «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні» (реєстр. № 10468), який передбачає проведення антидискримінаційної експертизи проектів нормативно-правових актів. Закон спрямований на недопущення дискримінації, в тому числі за ознаками релігійних та інших переконань.

Крім цього, на порядку денному поточної сесії залишається низка законопроектів, що стосуються свободи віросповідання та діяльності релігійних організацій.

Теги: