21 жовтня в Києві відбулося офіційне відкриття подвор’я руського Свято-Пантелеімонівського на Афоні монастиря при храмі святителя Михаїла, першого митрополита Київського  (вул. Шовковична, 39/1). Подію очолив Предстоятель Української Православної Церкви митрополит Володимир, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

У відкритті також взяли участь перші особи держави: Президент Віктор Янукович, прем’єр-міністр Микола Азаров, голова Верховної Ради Володимир Литвин, члени уряду та інші посадовці.

У храмі, перед чесною главою та іконою великомученика Пантелеімона Цілителя, блаженніший владика відправив молебень, перед початком якого вклонився мощам великомученика Пантелеімона. Йому співслужили керуючий справами УПЦ архієпископ Бориспільський Антоній, секретар Предстоятеля УПЦ архієпископ Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр, єпископ Васильківський Пантелеімон.

Після молебню Предстоятель звернувся до присутніх зі словами настанови, зокрема зазначивши, що сьогоднішня подія є історичною, оскільки в цей день відроджено зв’язки між Церквою та святою горою Афон, які було перервано за часи богоборчої влади.

Далі була оголошена грамота митрополита Київського і всієї України Володимира про відкриття у Києві подвор’я Свято-Пантелеімонівського на Афоні монастиря, після чого він вручив її представнику обителі ігумену Макарію.

Звертаючись до присутніх у храмі, глава держави подякував священнослужителям і всім, хто долучився до відкриття у столиці України подвор’я афонської обителі. Отець Макарій подарував Предстоятелю та Президенту ікони великомученика Пантелеімона. Наостанок Віктор Янукович вклонився мощам великомученика Пантелеімона.

Напередодні, до Києва зі святої гори Афон прибула чесна глава великомученика Пантелеімона Цілителя, яку після молебню хресною ходою було перенесено до Свято-Михайлівського храму.

Теги: