Українці Америки вшанують 80-у річницю Голодомору в Україні 1932-1933 років, коли в результаті зумисної радянської політики, спрямованої на винищення українського селянства, від голоду загинуло майже десять мільйонів безвинних жертв, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на РІСУ.

Як повідомили  у Консисторії УПЦ в США (Константинопольський Патріархат), 17 листопада 2012 тисячі українських американців пройдуть в районі Манхеттена Маршем пам’яті. Вони нестимуть прапори з написами "Україна пам'ятає – світ визнає!" і "Голодомор – геноцид в Україні: 1932-1933». Марш пам'яті розпочнеться в українській греко-католицькій церкві Св. Георгія рівно в 10:30 і завершиться в соборі Св. Патріка, де буде відслужена урочиста екуменічна поминальна літургія.

Учасники Маршу пам'яті роздаватимуть листівки, в яких описана історія українського геноциду 1932-1933 років.

За словами Тамари Oлексі, президента Українського Конгресового Комітету Америки (УККА), мета Маршу пам'яті – поширення знань про Голодомор, про історію українців, які загинули під час Геноциду 1932-1933 років для того, щоб більше ніколи подібне не повторилося.

Як йдеться у повідомленні, участь у вшануванні жертв Голодомору візьмуть також представники Організації Об'єднаних Націй, посадові особи США та представники українського уряду. Єрархи та духовенство Української Православної та Греко-Католицької Церков відправлять поминальну літургію.

У часі відзначення роковин Голодомору-геноциду відбудуться історичні конференції та тематичні виставки. До навчальних програм середніх шкіл та коледжів США увійдуть лекції про Голодомор, щоб світ знав про цю трагедію. Планується також у 2013 році у Вашингтоні (округ Колумбія) спорудити пам’ятник безвинним жертвам Геноциду українців 1932-1933 років.

Теги: