Католики і православні разом молилися у соборі Паризької Богоматері за жертв Голодомору в Україні 1932-1933-х роківБлизько тисячі українців зібралися 18 листопада 2012 року в соборі Паризької Богоматері, щоб молитовно пом’янути жертв Голодомору в Україні 1932-1933-х років, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Літургію очолив архиєпископ Циріл (Василь), секретар Конгрегації Східних Церков, у співслужінні з владикою Борисом (Ґудзяком), Апостольським екзархом для українців у Франції, Бельгії, Нідерландах, Люксембурзі та Швейцарії

З єпископами співслужили 12 греко-католицьких священиків з Франції, Бельгії і Швейцарії та представники мелхітської, маронітської, коптійської спільнот, російські католики та римо-католики. Співав хор катедрального храму Святого Володимира Великого в Парижі. Під час панахиди до учасників молитви також приєдналися українські православні священики. На богослужіннях були представники дипломатичного корпусу.

«Голодомор 1932-1933 років був спробою знищити український народ, – сказав під час проповіді на Літургії монсеньйор Паскаль Ґольніш, голова організації "Oeuvre d"Orient". – Однак, незважаючи на це, український народ та українська Церква піднялися після жорстоких переслідувань. Французи духовно солідаризуються з українцями. Виявом цієї солідарності можна назвати участь нашої організації в пасторальних та соціальних проектах в Україні». (Для довідки: основна увага організації  спрямована на сферу освіти, охорони здоров'я і соціальне забезпечення та пасторальну діяльність; її підтримують 100 тис. донорів).

Теги: