Представники православної громадськості Одеси встановили біля пам'ятника Дюку де Рішельє православний хрест. Як передає кореспондент інформагентства "Траса Е-95" з місця подій, встановлення хреста супроводжувалося молебнем і співом гімну Російської імперії "Боже царя храни", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Траса Е-95 і РІСУ.

Православні під «Боже царя храни» відібрали в юдеїв місце під Ханукію біля Дюка в Одесі (ФОТО)

Як розповів "Траса Е-95" один з організаторів акції – спів-голова Одеського обласного відділення ВО "За Україну, Білорусь, Росію" Олександр Єрьоменко, про акцію вони повідомили і Одеську міськраду, і Одеську єпархію Української Православної Церкви в канонічному підпорядкуванні Московському Патріархату . Ні там, ні там проти акції нічого не мають і навіть підтримують.

"Конкретно ми ставили до відома митрополита Агафангела про ці речі; в установленому порядку подавали повідомлення в міськвиконком", – сказав він. Хрест, за словами А. Єременка, простоїть не менше двох місяців.

Православні під «Боже царя храни» відібрали в юдеїв місце під Ханукію біля Дюка в Одесі (ФОТО)

Разом з тим, в Одеській єпархії УПЦ (МП) не знають ні про акцію, ні про те, що її дозволив митрополит Одеський та Ізмаїльський Агафангел. "Ніякого відношення до православної громаді це не має", – сказав інформагентству прес-секретар єпархії отець Сергій Лебедєв.

Православні під «Боже царя храни» відібрали в юдеїв місце під Ханукію біля Дюка в Одесі (ФОТО)

В управлінні внутрішньої політики Одеської міськради поки не коментують ситуацію, що склалася. До того ж її ускладнює той факт, що на цьому місці багато років єврейська громада Одеси встановлювала на честь Хануки дев'ятисвічник. Однак джерело в управлінні повідомило агентству, що на установку хреста у православних дозволу немає.

У єврейській громаді також не коментують цю акцію. За словами прес-секретаря єврейської громади "Хабад" Болеслава Капулкіна, громада подала заявку на установку дев'ятисвічника ще 24 жовтня. "Зазвичай ми отримуємо дозвіл протягом місяця, але в цей раз видача дозволу затяглася", – сказав він. Також в громаді додали, що дев'ятисвічник встановлюється в Одесі останні 5 років. Ханука в цьому році святкується 9 грудня.

Теги: