17 листопада в Полтаві відбувся 16-ий єпархіальний собор Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, в якому взяли участь 32 делегати від парафій єпархії. Собор засудив "розкольницькі дії архієпископа Ігоря (Ісіченка) та групи священиків і мирян", які зареєстрували Харківсько-Полтавську єпархію УАПЦ(о), і звернувся до Предстоятеля УАПЦ митрополита Мефодія (Кудрякова) "порушити клопотання перед Міністерством юстиції України про законність використання релігійним угрупуванням «Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (оновлена)» назви «Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ»", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт єпархії.

Головував на соборі керуючий єпархією єпископ Харківський і Полтавський Афанасій. Делегати собору розглянули звітний доклад єпископа Афанасія «Листопад 2009 року – початок нового етапу розвитку й утвердження Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ» - про діяльність єпархії за період з кінця 2009 і по 2012 рік. Також заслухали звіт голови місіонерсько-паломницького відділу Консисторії протодиякона Олександра Горая «Допомога ближньому й паломництво – суттєва ланка місіонерства» та голови Полтавського міського сестринства імені Великої княгині Ольги Валентини Чирки «Подвижницька місія сестринства».

Владика Афанасій також представив собору розроблену ним «Концепцію місіонерської діяльності Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ». Делегати схвалили «Концепцію» та рекомендували її до виконання в усіх парафіях єпархії.

Було також розглянуто пропозицію єпископа Афанасія про створення при Консисторії духовно-богословського навчального закладу для підготовки кандидатів на священство, катехизаторів та регентів церковних хорів. Делегати собору прийняли рішення створити трирічну школу з заочно-дистанційною формою навчання та доручили єпископу Харківському і Полтавському Афанасію, розробити план організаційних заходів, а також навчальну програму, методичні й методологічні рекомендації з організації навчання та виховання. Навчання в духовно-богословській школі вирішено розпочати з 1 вересня наступного року.

Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ засудила "розкольницькі дії архієпископа Ігоря (Ісіченка) та групи священиків і мирян" та ініціювала клопотання щодо законності назви «Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (оновлена)»Також собрр Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ розглянув питання стосунків з єпархією, зареєестрованою як Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ(о), яка діє на цій же території, але на чолі з архієписокпом Ігорем (Ісіченком). Йдеться про розділення в середині колись єдиної епархії УАПЦ. За даними учасників собору, "на 14-му соборі єпархії розпочато, а на 15-му, схваленням Статуту нової релігійної організації «Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (оновлена)», зареєстрованого державним комітетом у справах релігій Міністерства юстиції України від 29 березня 2006 року, завершено остаточний розрив цієї автокефальної спільноти з повнотою УАПЦ".

В 4 пункті рішення 15-го собору було записано: «Прийняти до виконання статути Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о) та Консисторії Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о)… як правну основу для церковного служіння на час до утворення єдиної Помісної Церкви в Україні».

На думку учасників 16-го собору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, реєстрація статуту Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ (о) "свідчить про відокремлення частини священників і парафій Харківсько-Полтавської єпархії на чолі з керуючим єпархією архієпископом Ігорем (Ісіченком) від усієї повноти УАПЦ".

Оскільки частина священиків і парафій лишилися вірними УАПЦ під омофором митрополита Мефодія (Кудрякова), ним у 2009 році на Харківсько-Полтавську кафедру УАПЦ було призначено єпископа Афанасія (Шкурупія). Таким чином, церковну повноту Харківсько-Полтавської єпархії в юрисдикції УАПЦ митрополита Мефодія було відновлено, а священики й делегати від парафій, що не підтримали рішень 14 та 15 соборів, взяли участь 17 листопада 2012 року в Полтаві в 16 єпархіальному соборі.

Рішеннями цього собору схвалено:

"1. Засудити розкольницькі дії архієпископа Ігоря (Ісіченка) та групи священиків і мирян на 14 та 15 єпархіальних соборах Харківсько-Полтавської єпархії, які призвели до відокремлення цієї групи від повноти УАПЦ.

2. Засудити втручання архієпископа Ігоря (Ісіченка) в справи Харківсько-Полтавської єпархії та УАПЦ, архієреєм якої він не є з 2003 року та, відповідно, не є керуючим Харківсько-Полтавською єпархією УАПЦ, від керування якою він усунений в тому ж 2003 році спільним рішенням архієрейського собору та патріаршої ради УАПЦ.

3. Просити Предстоятеля УАПЦ порушити клопотання перед Міністерством юстиції України про законність використання релігійним угрупуванням «Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (оновлена)» назви «Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ», яка належить Харківсько-Полтавській єпархії в складі Української Автокефальної Православної Церкви, що зареєстрована під цією назвою значно раніше, ніж була зареєстрована «Харківсько-Полтавська єпархія УАПЦ (оновлена)»."

На соборі обрано єпархіальну раду та ревізійну комісію, затверджено відділи: інформаційно-видавничий та місіонерсько-паломницький. Всього делегатами 16-го єпархіального собору Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ розглянуто десять питань та прийнято відповідні рішення.

Теги: