Міжнародний Благодійний Фонд «Карітас України», що об’єднує мережу неприбуткових благодійних організацій у різних регіонах України і є частиною міжнародної спільноти, заснованої римо- і греко-католиками, впродовж більше як 12 років провадить комплексну роботу для допомоги потребуючим дітям і молоді, повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Реалізовуються проекти мобільної роботи із кризовими дітьми і молоддю, соціально-психологічної допомоги дітям трудових мігрантів, реабілітації і соціалізації неповносправної молоді, надається адресна матеріальна допомога дітям, які опинилися у складних життєвих обставинах, також дофінансування лікування онкохворих дітей.

«Практика благодійності практично нерозвинена в Україні через недовіру до благодійних організацій і брак відповідних правових врегулювань. Понад 97% фінансування Карітасу на опіку потребуючими українцями ми отримуємо з-за кордону. Вдумайтесь ─ французи, німці чи іспанці довіряють нам свої кошти (мається на увазі кошти як державні, так і релігійних організацій і приватних благодійників), в той час, як в Україні роботу громадських і благодійних організацій ускладнюють і нехтують. При тому, що соціальну функцію держави ми виконуємо значно краще за відповідні державні служби», ─ зазначає Анатолій Козак, генеральний секретар Карітасу України.

Римо- і греко-католики щорічно залучають на програми опіки дітьми України 350-400 тис.євро – в 10-12 разів більше за витрати українського урядуЩороку впродовж останніх 10 років Карітас України організовує благодійну акцію «Різдвяна свічка». Її метою є розповсюдження виготовлених руками неповносправної молоді різдвяних свічок і збір коштів для допомоги соціально незахищеним дітям. Результати цієї акції є вагомим внеском саме українців до опіки дітьми-сиротами, дітьми з неблагополучних і малозабезпечених родин, неповносправною молоддю.

Кожного року завдяки роботі Карітасу тисячі таких дітей мають можливість брати участь у проведенні літніх таборів, відвідувати екскурсії, долучатись до роботи навчальних груп і творчих гуртків в дитячих соціальних центрах, організовувати особливі свята і бути отримувачами адресної допомоги. Завдяки цьому чимало дітей повернулося до життя у суспільстві, і у недалекому майбутньому зможуть стати активними громадянами України.

Прикметно, що субвенція з державного бюджету на виплату державної соціальної допомоги на дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях у 2012 році становить близько 380 тис. грн. (у 2011 році – 283 тис. грн., у 2010 році ─ 275 тис. грн.). В той же час Карітас в Україні щорічно протягом останніх років витрачає на програми опіки дітьми близько 350-400 тис. євро, що в 10-12 разів більше за відповідні витрати українського уряду. І це не єдина неурядова організація, що опікується потребуючими дітьми і молоддю в Україні.

За умов нелояльного законодавства і застарілої схеми надання державних соціальних послуг, несприятливих економічних обставин і системи оподаткування, високого рівня бюрократії і рудиментів радянського менталітету неучасті в громадському житті саме неурядові організації виконують нині в Україні функції держави по опіці дітьми і молоддю, що опинились у кризових умовах життя.

Теги: