Релігійні організації України відтепер не зобов’язані реєструвати бази даних своїх членів та працівниківНабули чинності зміни до Закону України «Про захист персональних даних», які зменшують перелік вимог до релігійних організацій щодо його виконання, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Поправки передбачають, що “володілець персональних даних звільняється від обов’язку реєстрації баз персональних даних, ведення яких пов’язано із забезпеченням та реалізацією трудових відносин” (стаття 9 Закону).

Це стосується і баз даних членів громадських, релігійних організацій, професійних спілок та політичних партій, які також звільнені від обов’язку реєстрації.

При цьому, як виняток, релігійна організація може здійснювати обробку персональних даних про релігійні або світоглядні переконання громадян “із забезпеченням відповідного захисту” (стаття 7).

Такі зміни запроваджені Законом № 5491-VI від 20.11.2012 року, який набув чинності з 20 грудня. Перед цим урядовий законопроект № 10472-1 був заветований Президентом України, але глава держави підписав його після врахування парламентом зауважень до тексту документа.

Як і раніше реєстрація баз персональних даних буде здійснюватися за заявочним принципом – шляхом повідомлення (стаття 9).

Нагадаємо, що ухвалення у червні 2010 року Закону України «Про захист персональних даних» викликав чимало критики та різночитань щодо його практичного застосування. Зокрема, відповідну заяву оприлюднила Українська Православна Церква (в єдності з Московським патріархатом), а Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій вирішила підготувати свої пропозиції з цього приводу.

Теги: