Патріарх Філарет, глава УПЦ Київського Патріархату, надіслав звернення Вселенському Патріарху Варфоломію та Предстоятелям інших помісних Православних Церков, в якому від імені "близько п’ятнадцяти мільйонів православних віруючих" своєї Церкви заявив, що вирішення питання про автокефалію, про спосіб її проголошення та визнання, неможливе на майбутньому Великому Соборі Православної Церкви, якщо він відбудеться без участі та врахування позиції тих Церков, які зараз претендують на визнання власної автокефалії, зокрема УПЦ КП, повідомляє "Релігія в Україні".

Київський Патріархат вважає, що найбільш гострими питаннями, що турбують зараз церковну повноту, є питання автокефалії та питання екуменізму. "Без розгляду цих питань і прийняття за ними рішень проведення Всеправославного Собору стає не виправданим", -- говориться у зверненні глави УПЦ КП.

Патріарх Філарет виступає за прийняття рішень з цих питань більшістю присутніх на майбутньому великому Соборі, як це було в історичній традиції православ`я. Але "найперше, соборні постанови повинні спиратися не на людські міркування більшості чи меншості, історичний авторитет кафедр і їхніх Предстоятелів, а на Божественне Одкровення, Передання Церкви і Священне Писання, бути свідченням правди – навіть коли проти такої правди виступає якась частина чи сама більшість", ідеться у зверненні.

Відтак, на думку УПЦ КП, до підготовки до Великого Собору повинні бути залучені представники Церков, "питання буття яких по суті планується розглядати на Соборі (Української Православної Церкви Київського Патріархату, Охрідської Архієпископії (Македонської Православної Церкви), Чорногорської Православної Церкви та Православної Церкви в Америці)".

В тому разі, якщо Всеправославний Собор не розглядатиме питання автокефалії та питання ставлення до екуменічної діяльності, "його проведення стає не виправданим", резюмує Предстоятель УПЦ КП.

Нагадаємо, що з подібною заявою УПЦ КП уже виступала кілька місяців тому. Наразі серед помісних Церков немає однозначності, чи виносити на Великий Собор, який готується, питання автокефалії.

Теги: