25 січня у приміщенні Адміністрації Президента України під головуванням Президента України Віктора Януковича відбулася нарада Організаційного комітету з підготовки та відзначення в Україні 1025-річчя хрещення Київської Русі, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ і сайт УПЦ КП.

В нараді взяли участь прем’єр-міністр України Микола Азаров, керівники міністерств, голови міських адміністрацій та представники християнських конфесій України. Зокрема, у нараді взяли участь глава УПЦ КП Патріарх Філарет, керуючий справами УПЦ (МП) митрополит Бориспільський Антоній

В ході наради Президент України Віктор Янукович наголосив, що 1025-річчя хрещення Київської Русі має бути відзначене на найвищому рівні. «Враховуючи роль християнства у духовному, політичному та соціально-економічному поступі України, ми повинні відзначити 1025-ту річницю хрещення Русі на найвищому рівні», - сказав глава держави.

«1025-а річниця хрещення Русі має бути відзначена в кожному населеному пункті України. Ця знаменна подія буде відзначена в кожному селі, місті, регіоні», - заявив він.

За словами Президента, після прийняття християнства у Київській Русі Київ став одним із найбільших духовних центрів світу. «Саме з християнством пов’язана цивілізаційна роль Києва в Європі. Адже Древня Русь не тільки увійшла в сім’ю християнських народів на правах рівноправного члена, а й почала відігравати роль вагомого гравця на міжнародній арені молодої Європи. Україна послідовно продовжує цю місію», - наголосив Віктор Янукович.

«Хрещення Русі і християнство були і залишаються символом соборності. Саме тому ми сприймаємо християнську віру, передусім, як консолідуючу, інтегруючу силу», - зазначив глава держави.

Президент також наголосив, що до святкової дати необхідно впорядкувати території та релігійні об’єкти, пов’язані з історією та християнською традицією. Також особлива увага має бути приділена християнській культурній спадщині - пам’яткам архітектури, живопису, скульптури, писемності. «Все це має бути чітко розплановано у найкоротші терміни», - наголосив Віктор Янукович.

Глава держави заявив про важливість проведення конференцій та інших заходів за участю науковців та експертів, присвячених історії, культурній спадщині, питанням державно-церковного діалогу.

Крім цього, необхідно реалізувати належні заходи безпеки, щоб створити умови для спокійного і толерантного святкування. «Особлива увага - профілактиці загроз, унеможливленню навіть спроб вплинути на святкові заходи з будь-якої сторони», - сказав Президент України.

Теги: