10 березня з ініціативи парафії Собору Пресвятої Богородиці УГКЦ міста Умані (Черкаська обл.) відбулася поминальна панахида біля підніжжя пам’ятника Тарасу Шевченко, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Віддати шану Кобзареві сюди прийшли місцеві греко-католики, уманське, христинівське та маньківське козацтво, митці. Захід був третім за порядком у цьогорічні шевченківські дні: 7 березня Шевченка вшанували міські та районні очільники, 9 березня – представники опозиційних партій.

За словами о. Дмитра Белея, настоятеля парафії Собору Пресвятої Богородиці УГКЦ, історично склалося так, що 10 березня в Умані не лише вшановують Шевченка, а й відзначають дату визволення Умані від німецьких військ у ІІ Світовій війні. «Ми віддали шану не лише великому поету України, а й нашим землякам, які поклали голови за славне місто Умань», – наголосив о. Дмитро.

У програмі святкування, крім молитви, читали вірші в авторському виконанні поетів з Умані та Маньківки, тріо «Гонта» виконало пісні.

Українська Греко-Католицька Церква в Умані нещодавно відзначила першу річницю свого повернення в місто. «Свого часу представники цієї традиційної Української Церкви прославили Умань на всю країну - ними були засновані василіанські школа та монастир. Проте центр духовної освіти польської та української шляхти було знищено гайдамаками під час Коліївщини у XVIII столітті. Сьогодні в колишніх стінах монастиря не знайшлося жодного кутка для парафіян. Отцю Дмитру довелося майже рік шукати придатне приміщення за помірною ціною», - відзначила парафіянка Віра Музиченко.

«Ми починали молитися двома родинами, – усміхається священик, – зараз нас близько двадцяти. Громада бідна, тому мусимо орендувати кімнатку в колишньому клубі в районі залізничного вокзалу. Центр міста – нам не по кишені».

Теги: