В церквах різних конфесій Україні та поза неї відбулися заупокійні богослужіння за Тарасом Шевченком, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рomisna і УУБА.

Так, 10 березня настоятель Свято-Покровської Парафії УПЦ в діаспорі (Константинопольський Патріархат) м. Мюнхен митрофорний протоієрей Валентин Смоктунович звершив літургію, після якої в річницю упокоєння великого українського поета Тараса Шевченка була відправлена панахида за його душу.

В Черкасах на Театральній площі в цей день відбулася панахида, під час якої підносились молитви за упокоєння душі спочилого Тараса Шевченка. Заупокійну службу звершив митрополит Черкаський Іоан, УПЦ Київського Патріархату, у співслужінні православного духовенства Черкас та греко-католицького священика о.Юліана.

11 березня 2013 року з благословення глави УПЦ (МП) митрополита Володимира в Ужгородській українській богословській академії імені святих Кирила і Мефодія та Карпатському університеті імені Августина Волошина відбулися святкування з нагоди 199-ї річниці з дня народження Великого українського пророка Тараса Григоровича Шевченка.

Святкування розпочалися з молитви «Царю Небесний» та звучання Державного гімну України.   Урочистості відкрив ректор академії та університету, Уповноважений УПЦ з питань вищої освіти і науки, професор, архімандрит Віктор (Бедь). З вступним слово до присутніх звернулися студенти-ведучі Максим Бережний та Тетяна Руснак, які презентували показ фільму присвяченого дитячим та юнацьким рокам життя Тараса Шевченка.

В церквах Україні та діаспори відбулися заупокійні богослужіння за Тарасом ШевченкомВідтак з доповідями та декламацією віршів Кобзаря виступили представники духовенства і студенти академії. З літературно-історичним оглядом на тему «Тарас Григорович Шевченко і Україна» і декламацією шевченківських віршів виступила також громадський діяч та літературознавець, член президії Християнсько-народного союзу Закарпаття Антоніна Вчорашня.

По завершенню виступів до присутніх звернувся ректор о. Віктор (Бедь), який розповів про подвижницьке життя видатного громадсько-політичного, культурного діяча та великого пророка українського народу Тараса Шевченка.

Далі учасники святкувань хресною ходою направилися до пам'ятника Тараса Шевченка на площі Народній в місті Ужгороді, де відслужили заупокійну літію.

Подібні заходи відбулися і в інших містах України.

Теги: