Катедральний собор Української Греко-Католицької Церкви планують звести в Луцьку. Наразі для нього шукають відповідну земельну ділянку. Про це заявив глава УГКЦ блаженніший Святослав (Шевчук) під час прес-конференції в Луцьку 26 березня, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Предстоятель УГКЦ розповів, що протягом тижня він планує відвідати громади, ознайомитися з їхніми потребами для того, щоб допомогти в розвитку церков, дати рекомендації, поради, «можливо, побачити, які структури нам потрібно ще створювати, які потреби громади мають на місцях».

За його словами, цей візит на Волинь має на меті ще й вирішити конкретні пастирські питання. «Ми чекаємо на ділянку для будівництва катедрального собору Української Греко-Католицької Церкви в Луцьку», - заявив Предстоятель УГКЦ.

Також 26 березня в рамках візиту на Волинь блаженніший Святослав (Шевчук) зустрівся з міським головою Луцька Миколою Романюком. «Найперше, хочу засвідчити вам повагу з боку наших вірних, які мешкають тут, у місті Луцьку. За нашими підрахунками, у Луцьку 20 відсотків мешканців мають походження від греко-католиків. Таким чином, наша Церква є історичною для цього міста. Тут є залишки Василіанського монастиря XVII століття, інші собори», - сказав ієрарх.

«Ми  хочемо бути з нашими людьми і будувати братерські стосунки з іншими конфесіями, зокрема тими, які вважають себе спадкоємцями Київської Церкви. Ми прагнемо, щоб в Україні була єдність Церков. Тож шукаємо різних нагод служити громаді. Наша Церква вважає себе частиною громадянського суспільства, ми не беремо участі в політичних баталіях. Ми – з народом, і наші зусилля направлені на те, щоб виховувати людей на відповідальних, зрілих громадян. Таким чином ми хочемо служити громаді, суспільству», – зазначив у своєму виступі блаженніший Святослав.

Він запросив міського голову взяти участь в урочистостях, які відбудуться у Києві 17-18 серпня з нагоди освячення Патріаршого собору УГКЦ на Лівому березі Дніпра за участю духовенства з багатьох країн світу, зокрема з Канади і США. На завершення зустрічі висловив сподівання на дальші конструктивні стосунки, щоб спільно прислужитися Богові, державі і громаді, та вручив Миколі Романюку Бучацьке Євангеліє, яке було написане в Луцьку.

Глава УГКЦ відзначив великий позитив в існуванні у Волинській області Ради Церков, чого немає в інших регіонах України. Верховний архиєпископ УГКЦ поставив таку співпрацю між Церквами на Волині в приклад усій Україні.

Глава УГКЦ також вважає, що в Луцьку повинен бути пам’ятний знак жертвам Волинської трагедії. Про це він розповів під час зустрічі зі студентами Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки 26 березня.

Теги: