Архієпископ Томас Е. Ґалліксон розповів, коли варто очікувати візиту Папи до УкраїниАпостольський нунцій в Україні Томас Едвард Ґалліксон у своєму першому інтерв'ю після обрання Папи Франциска розповів про те, коли варто очікувати візиту Папи до України, як новий Папа ставиться до нашої країни та православ'я, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на РБК.

"Після перегляду та прочитання виступів, зроблених 20 березня Його Святістю Вселенським Патріархом Варфоломієм І та Папою Франциском, я бачу спільну лінію, чітку та визначену, підтримувати справу єдності християн у покірності волі Христа", -- сказав архієпископ Томас Е. Ґалліксон.

Відповідаючи на запитання журналіста, чи ймовірна зміна у ставленні Святого Престолу до України з приходом нового Папи, ієрарх відповів: "Ні, Святий Престол має позитивне ставлення до України та визнає великі заслуги українського народу, серед яких - його доброта та відкритість до Євангельського послання Христа. Для всієї нації бажається поступу в соціальній сфері, розвитку справжньої правової держави, а також втілення мрій народу щодо свободи та щодо демократичного самовизначення з повною повагою до гідності людської особи, створеної за образом та подобою Бога".

Щодо можливої участі нового Папи у святкуванні 1025-річчя Хрещення Русі архієпископ Томас Е. Ґалліксон відзначив: "Якщо я правильно зрозумів, запрошення Президента Віктора Януковича буде з нагоди національного свята в день Святого Володимира, в липні. Українська Греко-Католицька Церква святкуватиме Хрещення Русі в серпні, з нагоди Синоду, з великим паломництвом, кульмінацією якого буде освячення вівтаря в Кафедральному соборі, 18 серпня. Папа не зможе приїхати двічі впродовж місяця і я бачу заскладним просити Святішого Отця зробити вибір на користь або національного свята, або події настільки важливої у житті Католицької Церкви тут у Києві. Тому наразі ще неясно".

Теги: