Фестиваль єврейської культури проходить у Чернігові4 квітня в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана в рамках IX Чернігівського міського фестивалю єврейської культури ім. Шалом Алейхема відбулося відкриття виставки "Ода життю", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

На відкритті виставки виступали директор Чернігівського обласного художнього музею Ірина Ральченко, начальник управління культури міської ради Олег Васюта, голова Чернігівської обласної Єврейської общини Семен Бельман,голова Чернігівського благодійного Єврейського фонду фонду "Хесед Естер"Ірина Еткіна. Також з відкриттям фестивалю привітав директор Чернігівського історичного музею імені В. Тарновського Сергій Лаєвський.

На виставці представлено живопис, графіку, декоративно-ужиткове мистецтво з фондів музею та з фондів Національного університету "Києво-Могилянська академія".

Переважна більшість творів експозиції належить пензлю нашої землячки, уродженки м. Чернігова Олени Лєвіної (1903-1963). Це чоловічі, жиночі, дитячі портрети, виконані олією та пастеллю на картоні. Творами "Осінь у Седневі" (1980) та "Квіти на веранді" (1983) представлена творчість члена Національної Спілки художників України Ганни Файнерман (1922-1991). Доповнюють виставку твори декоративного мистецтва члена Національної спілки художників України Ольги Рапай - Маркіш (1929-2012) виконані в техніці гончарства.

Фестиваль єврейської культури триватиме в Чернігові до 24 квітня. Серед його заходів також заплановано проведення міжнародного наукового семінару ”Євреї Лівобережної України. Історія і культура”.

Теги: