17 грудня 2013 р. минає 105 років з дня народження Юрія Шевельова (1908-2002) – видатного філолога-славіста, професора Гарвардського і Колумбійського університетів, президента Української вільної академії наук, довголітнього редактора журналу «Сучасність», повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, зареєстрованої як УАПЦ(оновлена).

На Вербну неділю, 28 квітня 2013 р., в парафіях Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, зареєстрованої як УАПЦ(оновлена), пройде збір коштів на меморіяльну дошку Юрієві Шевельову.

Вчений народився у Харкові, закінчив місцевий університет (нині імені Василя Каразіна) й викладав там до 1943 р. Опинившись в еміґрації, він брав активну участь у науковому й громадському житті української діяспори, був близько знайомий із митрополитом УПЦ в США (пізніше Патріярхом УАПЦ) Мстиславом.

Перший приїзд Юрія Шевельова до Харкова організувало восени 1990 р. Харківське крайове братство апостола Андрія Первозваного. У пізніші приїзди Юрій Шевельов відвідував відновлювану Свято-Дмитрівську церкву м. Харкова.

Українська громадськість Харкова організувала для встановлення меморіяльної дошки оргкомітет, очолюваний професором Ігорем Муромцевим, Вікторією Скляровою та Костянтином Черемським. Проводиться збір коштів на встановлення меморіяльної дошки.

Вже зібрано 9.000 гривень, усього необхідно зібрати 15.000 гривень. 6 липня 2011 р. Харківський міський голова дав дозвіл на встановлення меморіяльної дошки на будинку «Саламандра» (вул. Сумська 17).

Архиєпископ Ігор (Ісіченко), голова Харківсько-Полтавської єпархії УАПЦ(о), благословив парафіяльні громади єпархії долучитися до вшанування пам’яти професора Юрія Шевельова й провести 28 квітня 2013 р., в неділю Входу Господнього в Єрусалим, збір коштів на встановлення меморіяльної дошки.

Теги: