У Києві відкрилася VІІ Міжнародна науково-практична конференція "Софійські читання"23 травня у Софійській Трапезній (Тепла Софія) Національного заповідника "Софія Київська" відбулося урочисте відкриття VІІ Міжнародної науково-практичної конференції "Софійські читання", присвяченої  90-річчю від дня народження відомого дослідника пам’яток Національного заповідника "Софія Київська", доктора історичних наук Сергія Олександровича Висоцького, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рrostir.museum.

У конференції беруть участь дослідники з України, Білорусі та Росії, серед яких не тільки досвідчені вчені зі світовим ім'ям, але й молоді науковці. На конференції будуть висвітлені питання історичного, архітектурного, джерелознавчого, культурологічного, мистецтвознавчого, археологічного, палеографічного, пам’яткоохоронного, релігієзнавчого та інших аспектів вивчення пам’яток християнського мистецтва.

В урочистому відкритті наукового форуму взяли участь заступник Міністра культури України Балюрко В. С., академік НАН України, директор Інституту археології НАН України, голова Наглядової ради Заповідника Толочко П. П., член-кореспондент НАН України, зав. відділу історії та граматики Інституту української мови НАН України Німчук В. В. та інші. На конференції будуть присутні колеги і товариші Сергія Олександровича, його учні та послідовники.

Генеральним директором Національного заповідника "Софія Київська" Сердюк О.М. буде презентовано спецвипуск №1 журналу "Пам'ятки України" "Софія Київська: нові проекти та дослідження" та  збірку наукових праць "Храм і люди" (Київ: ТОВ "АграрМедіаГруп", 2013), присвячений Сергію Олександровичу Висоцькому.

Під час урочистої частини присутні мали змогу побачити уривок з циклу передач "Нащадкам на згадку" телеканалу УТ-2 (запис 2001-го року). На відео - доктор історичних наук, професор Сергій Олександрович Висоцький розповідає про дослідження графіті  в соборі Св. Софії у Києві.

Теги: