З монастиря УГКЦ обіцяють забрати божевільнюПереселити підопічних психоневрологічного інтернату із будівлі старовинного монастиря у Краснопущі на Бережанщині і дослухатися до парафіян та монахів після десятків років звернень пообіцяли у Міністерстві соціальної політики. Відповідний лист із Мінсоцполітики на днях отримали у краснопущанському монастирі Різдва Івана Хрестителя УГКЦ, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рomisna.

“Тернопільською обласною державною адміністрацією з метою врегулювання майнового конфлікту направлено лист до Тернопільської обласної ради щодо проедення реорганізації комунальної установи Тернопільської обласної ради “Бережанський обласний комунальний психоневрологічний будинок-інтернат”. Реорганізація установи передбачає переселення підопічних до інших інтернатних установ системи соціального захисту населення області, зокрема 20 підопічних (дорослі у віці 35 років і старші) – до комунальної установи... “Почаївський обласний комунальний психоневрологічний будинок-інтернат”, а 17 підопічних (у віці від 18 до 35 років) – до комунальної установи... “Мельнице-Подільський обласний комунальний дитячий будинок-інтернат”, - йдеться у листі.

У краснопущанському інтернаті планують залишити 75 підопічних, які житимуть в інших корпусах. Таким чином монастир мають вивільнити. Одначе ані у Мінсоцполітики, ані в облуправлінні соцзахисту не вказують термінів, коли це зроблять. Більше того, у листі вказали, що інтернат має два корпуси, хоча їх три. Також вказують, що заклад діє з 1946 року, хоч його відкрили тільки у 1979-му.

Начальник управління соцзахисту Богданна Олексишин переконує, що у переселенні влада зацікавлена.

- Ми подали всі пропозиції в обласну раду і тепер від неї все залежить, адже вона – власник установи, - прокоментувала пані Олексишин.

Мовляв, тільки депутати можуть затвердити таку реорганізацію інтернату. Але цю заяву спростовує голова комісії облради з питань соціальної політики та праці, у справах пенсіонерів, інвалідів Марія Чашка.

- Я не бачу тут (у відселеннні підопічних – ред.) ніякої реорганізації. Адже сам термін “реорганізація” чітко визначений законодавством, - каже пані Чашка. - Тому відселення підопічних з будівлі монастиря – у цілковитій компетенії управління.

Коли кореспондент вдруге звернувся до Богдани Олексишин і вказав на ці зауваження, посадовець почала говорити інакше.

- Жоден цих людей (підопічних – ред.) не позбавлений правоздатності. Тому ми не можемо їх переселити без їхньої згоди. Потрібно все оформити у межах чинного законодавства, - продовжила начальник управління. - Уже зробили опитування підопічних.

На запитання про те, чи можна відселити підопічних з монастиря до кінця року, Богданна Олексишин відповіла: “Ми хочемо до кінця року це зробити”.

Нагадаємо, про проблему повернення монастиря у місцевих газетах “RIA плюс”, “20 хвилин” і на 20minut.ua пишуть з 2009 року. А сама проблема залишається невирішеною з початку 1990-х.

Реорганізація представляє собою повну або часткову заміну власників корпоративних прав підприємства, зміну організаційно-правової форми організації бізнесу, ліквідацію окремих структурних підрозділів або створення на базі одного підприємства кількох, наслідком чого є передача або прийняття його майна, коштів, прав та обов’язків правонаступником.

Теги: