Екс-глава Держкомнацрелігій, радник Предстоятеля УПЦ Юрій Решетніков: Деякі норми Конституції потребують корекціїЮрій Решетніков, який очолював Державний комітет у справах національностей та релігій України у 2009-2010 роках, а зараз є  радником Предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Володимира, виступив на порталі "Православіє в Україні" з коментарем з нагоди державного свята - Дня Конситуції України, повідомляє "Релігія в Україні".

В інтерв'ю порталу Юрій Решетніков зазначив, що, погоджуючись у цілому з положенням статті 35 Конституції України про свободу світогляду і віросповідання, разом із тим деякі аспекти цієї статті, на думку як представників релігійних спільнот України, так і експертів, "потребують певної корекції".

Наприклад, видається доцільним, при збереженні загального положення про інституційне відокремлення Церкви від держави, передбачити, що ці відносини будуються на партнерських засадах, заклавши таким чином можливість співпраці між державою і Церквою в інтересах суспільства.

Також, за словами Ю. Решетнікова, видається важливим уточнити, що саме державна система освіти є відокремленою від Церкви. Радник глави УПЦ нагадав, що положення про відокремлення школи (в самому широкому розумінні) від Церкви було закладено тоді, коли Церква практично була позбавлена права вести освітню діяльність, а поодинокі духовні навчальні заклади, що існували за радянських часів, апріорі не вважалися частиною освітнього простору держави.

"Натомість зараз ми не лише спостерігаємо впевнений розвиток духовних навчальних закладів в Україні, їхню відповідність загальноприйнятим у світі стандартам освіти (звісно, що ми не говоримо про всі заклади). Але на порядку денному стоїть питання про надання релігійним організаціям права на заснування загальноосвітніх навчальних закладів, про державне визнання дипломів духовних навчальних закладів тощо. Очевидно, що це обумовлює необхідність і певних уточнень конституційних положень", - заявив Юрій Решетніков.

У той же час він негативно оцінив регулярні намагання "або переписати Конституцію в інтересах тієї чи іншої політичної сили, або якось по-іншому змінити її, інколи навіть нехтуючи прямими конституційними нормами".

Ю.Є.Решетніков – кандидат філософських наук, радник Предстоятеля УПЦ. У 2002-2006 рр. – член робочих груп Міністерства освіти і науки України з питань впровадження викладання курсів духовно-морального спрямування у загальноосвітніх навчальних закладах, з 2007 р. – член робочої групи МОН з питань розроблення галузевого стандарту спеціальності «богослов’я». З 2008 р. – заступник голови Громадської ради при Міністерстві освіти і науки з питань співпраці з Церквами та релігійними організаціями. У 2009-2010 роках був головою Державного комітету у справах національностей та релігій. 

Фото hds.org.ua

Теги: