Уряд передав Нижню лавру у безоплате користування УПЦ75 об’єктів і споруд Києво-Печерської лаври (нижня лавра) передаються у безоплатне користування чоловічому монастирю Української Православної Церкви (Московський Патріархат), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Рamjatky.

“Усі об’єкти заповідника залишаються у державній власності, а лише 75 із них (нижня лавра), передаються у безоплатне користування монастиреві” – повідомив міністр культури Леонід Новохатько.

“Прийняття урядового розпорядження юридично впорядкує фактично існуючу ситуацію, що склалася продовж десятиліть у Свято-Успенській Києво-Печерській лаврі (чоловічий монастир), – наголосив міністр. – Хочу підкреслити: мова йде лише про безоплатне користування майном, а не про відчуження”.

Згідно з нинішнім рішенням уряду, витрати на утримання майна тепер повністю покладаються на релігійну громаду.

Нагадаємо, у 1988 році УПЦ було передано у користування комплекс будівель і споруд Дальніх печер, а в 1990 році – і комплекс Ближніх печер. У 1990 році архітектурний ансамбль Києво-Печерської лаври внесено до списку Світової спадщини ЮНЕСКО.

Теги: