Законопроекти про капеланство у війську та тюрмах готуються для погодження з Радою ЦерковРобоча група продовжує розробку законопроектів, спрямованих на запровадження інституту капеланства в Збройних Силах України, інших військових формуваннях та в установах пенітенціарної системи. Друга нарада з цього приводу відбулась 11 липня 2013 року в офісі Представника Президента України у Верховній Раді Юрія Мірошниченка, повідомляє Інститут релігійної свободи.

До участі в обговоренні були запрошені зацікавлені представники конфесій. Зокрема, свої пропозиції до законопроектів висловили священнослужителі Української православної церкви, Української греко-католицької церкви, Церкви християн віри євангельської України, Церкви адвентистів сьомого дня, Об’єднання іудейських релігійних організацій України.

Своє бачення запровадження інститут капеланства в Україні представили старший офіцер Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України полковник Руслан Коханчук, начальник Департаменту кримінально-виконавчої інспекції та соціально-психологічної роботи з засудженими Державної пенітенціарної служби України Олег Янчук, а також виконавчий директор Інституту релігійної свободи Максим Васін.

“Душпастирська опіка військовослужбовців та членів їх сімей здійснюється капеланами (військовими священнослужителями) з метою задоволення їх релігійних потреб, які, з огляду на характер виконуваної ними військової служби, у той чи інший спосіб зазнають обмежень у вільному сповідуванні своєї релігії та потребують духовної опіки”, – зазначено у законопроекті.

Передбачається, що священики будуть здійснювати капеланське служіння на добровільних засадах. Виключенням буде залучення капеланів до складу миротворчих контингентів, що потребує фінансування за рахунок коштів, включених до складу поточних видатків Міністерства оборони України.

У законопроекті закріплюється положення про те, що “держава  сприяє задоволенню потреб військовослужбовців,  пов'язаних з їх релігійними переконаннями та відправленням релігійних обрядів”. Подібна функція держави передбачена задля забезпечення права на душпастирську опіку для засуджених осіб та тих, хто взятий під варту на час розслідування кримінальних правопорушень.

Доопрацьовані законопроекти вже цього місяця будуть спрямовані на погодження до Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій. Після досягнення консенсусу із релігійною спільнотою парламентарі планують внести узгоджені законопроекти на розгляд Верховної Ради України під час третьої сесії сьомого скликання.

Теги: