У Володимирі-Волинському ініційовано створення міської міжконфесійної Ради церковЗа сприянням місцевої влади у Володимирі-Волинському між священнослужителями різних християнських конфесій відбулась нарада, на якій було запропоновано створити міську Раду церков, аби спільно вирішувати ті чи інші питання міста, пов’язані з духовністю, повідомляє Олександр Ковальчук для порталу "Релігія в Україні".

25 липня у місті Володимир-Волинський (Волинська обл.) відбулося засідання «круглого столу» на тему «Прийняття християнства на Русі і його роль та значення у розвитку духовності України». Ініціатором та організатором цієї події виступила місцева газета «Володимирський Експрес». До «круглого столу» вперше були запрошені представники різних християнських конфесій міста від усіх гілок християнства, що присутні в місті. Також на зустріч були запрошені кореспонденти та журналісти місцевих ЗМІ та усі, хто не байдужий до розвитку духовності у місті та державі. Захід  такого формату і спрямування відбувся вперше у Володимирі-Волинському. Тривала зустріч близько трьох годин.

З доповідями на цій зустрічі виступили священик Валерій Скакальський від УПЦ (Московський Патріархат), священик Ігор Бігун від УПЦ Київського Патріархату, отець Теофіл Штурмак від Української Греко-Католицької Церкви, пастор Павло Лаць від Церкви християн віри євангельської, пастор Леонід Радюк від церкви євангельських християн-баптистів та пастор Андрій Савін від Церкви християн-адвентистів сьомого дня. Мав слово також благочинний собору Різдва Христового отець Юрій Пилипець від УПЦ КП.

Так, священик Валерій Скакальський від УПЦ (МП) наголосив, що потрібно боротися нині за єдність християнської віри як духовної цінності. Він також зазначив, що молоде покоління не захоче читати Біблію та черпати звідти цінності, якщо бачитиме негідну поведінку священнослужителів чи іншу негативну інформацію, яку ЗМІ доносять до не утверджених душ.

У Володимирі-Волинському ініційовано створення міської міжконфесійної Ради церковСвященик гор Бігун від УПЦ КП у своїй промові сказав, що християнство існувало на Русі ще до Володимира, але саме за Володимира християнство стало державною релігією. За його словами, "сьогодні, як і за князя Володимира, ми будемо мати міцну державу, якщо виконаємо те, що виконав він – об’єднав народ у вірі і духовні цінності поклав в основу життя".


Священик Теофіл Штурмак від УГКЦ зазначив, що в ХХ столітті християнську віру почали заміняти на віру у державних вождів, а у ХХІ столітті – вірою у технічний прогрес, гроші і владу. Тому "тільки такий християнин, котрий переживає зустріч з живим Христом, буде якнайкраще виконувати свої обов’язки, чи то родинні, чи суспільні, чи обов’язки своєї професії перед Господом Богом, людьми та своїм власним народом".

Пастор Леонід Радюк від Церкви євангельських християн-баптистів у своєму виступі зупинився на проблемах молоді. Він заявив, що найбільше священнослужителям сьогодні доводиться переживати за молоде покоління, бо багато молоді відійшли від Бога і Слова Божого не читають.

Торкаючись історії хрещення Русі, пастор Павло Лаць від Церкви християн віри євангельської зауважив: "Досліджуючи історію хрещення Русі, у мене з’явилось бажання хоча б на якусь годину побувати там, у Києві, коли люди масово приймали хрещення. Мені, як проповіднику Божого Слова, хотілося б пережити дух цього хрещення. Попри всі помилки, які, можливо, відбувались, я вірю, що серед десятків тисяч людей, які прийняли хрещення, були люди, які це робили дуже і дуже щиро і це принесло для них насіння живої віри у вічного Бога".

У Володимирі-Волинському ініційовано створення міської міжконфесійної Ради церковПастор Андрій Савін від Церкви християн-адвентистів сьомого дня визначив, що основною і загальною проблемою сучасного християнства є формалізм: "Україна у переважній більшості – це християнська держава і в той же час у нас процвітають корупція та злочинність. І при всьому цьому люди позиціонують себе як християни". Він сказав, що потрібно усім разом підійти до вирішення цієї проблеми, незважаючи на те, що форми поклоніння Богу у всіх різні.

Благочинний собору Різдва Христового УПЦ КП священик Юрій Пилипець, зазначив, що входження України, як спадкоємиці Київської Русі, до ЄС не повинно бути за будь-яку ціну, адже у сучасній Європі є ряд проблем, пов’язаних із занепадом моралі та духовності. Він висловив побажання, щоб священнослужителям різних конфесій частіше збиратися за таким «круглим столом».

Крім цього, в кінці зустрічі місцевий історик та краєзнавець Петро Заклекта запропонував відродити у місті духовно-краєзнавче товариство св. Володимира, щоб кожного місяця представникам духовенства зустрічатися з громадськістю міста і вирішувати духовні, краєзнавчі, історичні та інші питання.

Потім між священнослужителями християнських конфесій відбулась невелика нарада, на якій о. Юрій Пилипець запропонував створити місцеву Раду церков м. Володимира-Волинського, щоб час від часу збиратись і спільно вирішувати ті чи інші питання міста, пов’язані з духовністю. Було також запропоновано через цю Раду церков спільно допомагати один одному у вирішенні проблем, які є кожній церкві. Прозвучало побажання, щоб незабаром знову зібратись разом. Більше того, о. Юрій запропонував робити виїзні спільні зустрічі у храмах тої чи іншої конфесії. Були також запропоновані і теми наступних зустрічей, пов’язані з наболілими проблемами сучасності - це алкоголізм, наркоманія, аборти, інтернет-залежність тощо.

Теги: