20-22 серпня у Львові відбувся Х Світовий Конґрес Українців (СКУ), присвячений 80-ій річниці Голодомору в Україні 1932-33 рр. У події брали участь представники кількох християнських Церков, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Х Світовий Конґрес Українців розпочав свою роботу заупокійною екуменічною панахидою за жертвами Голодомору 1932-33 рр., що відбулась у Львові на площі перед пам'ятником Тарасу Шевченку.

Участь у панахиді взяли митрополити УПЦ КП Львівський і Сокальський Димитрій та Богородський Адріан, архиєпископ і митрополит Львівський УГКЦ Ігор Возьняк і настоятель ставропігійного храму Успіння Пресвятої Богородиці м. Львова УАПЦ протоієрей Ігор Бурмило.

За богослужінням молився провід Світового Конґресу Українців на чолі із президентом Євгеном Чолієм, чисельні представники міської, обласної і державної влади, політичних і громадських організацій, зокрема народні депутати України Віталій Кличко, Арсеній Яценюк та Ярослав Дубневич.

Загалом серед присутніх були українці, що прибули з-понад 30 країн світу.

Після завершення панахиди духовенство та всі присутні поклали до пам'ятника Кобзарю по п'ять колосків пшениці, обв'язаних чорними стрічками, як сивмол пам'яті про мільйони земляків заморених голодом.

Глава Київського Патріархату Філарет привітав Х Світовий Конґрес Українців. З благословення Предстоятеля УПЦ КП вітання президенту СКУ Євгену Чолію, проводу та всім учасникам Конґресу передав митрополит Львівський і Сокальський Димитрій. У привітанні, зокрема, бажалося "не втратити своєї духовності, зберегти свою самоідентичність як нащадків великого князя Володимира, князів Ярослава Мудрого і Володимира Мономаха, нащадків славних гетьманів Богдана Хмельницького та Івана Мазепи, духовних нащадків наших великих святителів Київських митрополитів Іларіона, Макарія і Петра Могили, нащадків велетів слова та національної думки Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка і Григорія Сковороди".

Теги: