Законопроект надасть право заарештованим і засудженим на душпастирську опіку капеланівДо Верховної Ради внесено законопроект № 3233 щодо регулювання діяльності капеланів в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України. Дана законодавча ініціатива є результатом спільної роботи фахівців Верховної Ради, Державної пенітенціарної служби та представників заінтересованих конфесій, що входять до складу Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, повідомляє Інститут релігійної свободи.

Як повідомляв ІРС, розроблений робочою групою законопроект спрямований на продовження співпраці між державою і Церквою з метою створення умов для реалізації персоналом ДПтС України та членами їх сімей, засудженими та особами, взятими під варту, свого права на свободу совісті та віросповідання та практичних можливостей для задоволення їх релігійних потреб.

Передбачається доповнення Кримінально-виконавчого кодексу України статтею 128-1 «Організація душпастирської опіки засуджених», також внесення доповнень до статей 9 і 12 Закону України «Про попереднє ув’язнення» та статті 23 Закону України «Про Державну кримінально-виконавчу службу України».

Законопроект надає право особам, взятим під варту, на побачення зі священнослужителями (капеланами), уповноваженими зареєстрованими релігійними організаціями, для задоволення своїх релігійних потреб без обмеження  кількості  побачень, у вільний від виконання слідчих дій час.
 
Для координації заходів душпастирської опіки засуджених центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, створює дорадчий орган із включенням до його складу представників заінтересованих релігійних центрів і управлінь, статути (положення) яких зареєстровані у встановленому законом порядку.

Проектом передбачається, що порядок спеціальної підготовки священнослужителів (капеланів) та надання повноважень на здійснення заходів душпастирської опіки засуджених погоджуються Державною пенітенціарною службою України.

Згідно пояснювальної записки, завданнями законодавчого запровадження інституту священнослужителів (капеланів) та здійснення ними душпастирської опіки інформаційна й духовно-просвітницька діяльність, спрямовані на подолання відчуження, соціальної ізоляції осіб, позбавлених волі, на їхнє духовне відродження, а також на профілактику ВІЛ/СНІДу, алкоголізму, наркоманії; сприяння засудженим, особам, узятим під варту, їхнім сім'ям у відновленні та підтриманні соціально корисних зв'язків, допомога адміністраціям пенітенціарних установ і слідчих ізоляторів у підготовці засуджених до звільнення.

Свою підтримку цій ініціативі вже висловила Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій, яка закликала керівництво парламенту включити законопроект до порядку денного третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання.

“Завдяки ухваленню законопроекту № 3233 фактичне суспільно-корисне служіння церков і релігійних організацій в органах та установах, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України, буде упорядковане на законодавчому рівні та здобуде правову базу для подальшого розвитку”, – йдеться у звернення ВРЦіРО на адресу спікера парламенту Володимира Рибака та голови профільного комітету Андрія Кожем’якіна.

Слід зауважити, що внесений народним депутатом Юрієм Мірошниченком законопроект є складовою комплексних законодавчих змін, спрямованих на запровадження інституту капеланства. Раніше було зареєстровано законопроект № 3143 щодо запровадження інституту військових священнослужителів (капеланів) у Збройних Силах України, Державній прикордонній службі Україні та Внутрішніх військах МВС України.

Теги: